Τι ήταν τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος: Σλάβος ή Αλβανός;


Μάρτιος 5, 2010



Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στο σημερινό σερβικό δημοσίευμα. Και πολύ σωστά αναρωτιέται και ένας αναγνώστης: μήπως η Ακρόπολη χτίστηκε στα Σκόπια και τη μεταφέρανε οι Έλληνες στην Αθήνα;



Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών» των Σκοπίων ετοιμάζει μια νέα εγκυκλοπαίδεια μετά από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις για την ιστορία του πολυεθνικού κρατιδίου.

Υπενθυμίζεται πως η μία εκδόθηκε στο σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων από την παραπάνω ακαδημία και η άλλη εκδόθηκε στο Τέτοβο, από το αλβανικό στοιχείο της χώρας, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της.

Ο μέν σλαβοσκοπιανοί ισχυρίζονταν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν πρόγονός τους και δε αλβανοί ότι ήταν αλβανικής καταγωγής. Εκτός όμως από αυτά, βγήκε και ο πρόεδρος της βλάχικης ένωσης που έχει την επωνυμία «η στρούγκα» και υποστήριξε πως ο Αλέξανδρος είχε αίμα ...βλάχικο στις φλέβες του.

Το περίεργο είναι πως δεν βγήκαν και οι Ρομά και οι Αθίγγανοι του γειτονικού κρατιδίου, να ισχυριστούν κάτι παρόμοιο με το δεδομένο πως ο Αλέξανδρος στην εκστρατεία του στην Ασία κοιμόταν σε ...τσαντίρι. Βασιλικό μεν, αλλά τσαντίρι δε.

Χθες, ο υπεύθυνος των εκδόσεων της «Μακεδονικής» ακαδημίας των Σκοπίων Μίτκο Μαντζούκοφ δήλωσε πως θα επανεκδοθεί η εγκυκλοπαίδεια αλλά λίγο ...διαφορετική από την προηγούμενη:

«Είμαστε όλοι πολίτες του ίδιου κράτους, έχουμε κοινό διαβατήριο και το ζήτημα αυτό – το ιστορικό, δηλαδή- μας αφορά όλους και εμάς (τους Σλάβους) αλλά και τους Αλβανούς που είναι και αυτοί πολίτες του κράτους μας»

Ο Μαντζούκοφ ανακοίνωσε πως «έγινε μια σοβαρή ανάλυση των δεδομένων για να ξαναγραφεί η «Μακεδονική εγκυκλοπαίδεια» από κοινού με Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες ακαδημαϊκούς, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι δύο πλευρές σε αυτήν»

Στην προηγούμενη έκδοση αναφερόταν πως οι Αλβανοί ήρθαν στη γεωγραφική περιφέρεια του κράτους των Σκοπίων περί το 16ο αιώνα και πως πριν δεν υπήρχε η ονομασία ‘αλβανός’ ή ‘αλβανία’.

Σε αυτό, γράφει το σερβικό δημοσίευμα, αντέδρασε όχι μόνο ο αλβανικός πληθυσμός των Σκοπίων αλλά και οι ηγέτες της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και του Κοσσυφοπεδίου Γιακούμπ Κράσνικι που το θεώρησαν ‘απαράδεκτο’ και αιτία δημιουργίας εχθρικών αισθημάτων από τους γειτονικούς λαούς.

Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους σκοπιανούς να αποσύρουν την έκδοση και να απολύσουν όλους τους συντάκτες της συμπεριλαμβανομένου και του αρχισυντάκτη Blazo Ristovski.

Τώρα θα την ξαναγράψουν και για αυτό συγκροτήθηκε μια μεικτή ομάδα συγγραφέων, Αλβανών και Σλαβομακεδόνων.

Στην μελλοντική έκδοση δεν θα συμπεριληφθεί το κεφάλαιο που αναφέρονταν στον UCK, (αλβανικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), όπου σημειώνονταν πως το στρατό αυτόν τον εκπαίδευσαν για τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου (2001), Αμερικανοί και Βρετανοί, σε στρατόπεδο προσφύγων στην Αλβανία.

Η αποκοπή του κεφαλαίου αυτού έγινε μετά από τις θυελλώδης αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η νέα εγκυκλοπαίδεια θα είναι γραμμένη σε τέσσερις γλώσσες, στο σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων, στα αλβανικά, στα αγγλικά και γαλλικά.

Θα αναφέρει, σαφώς, την αντιφατική ιστορία, πως οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πως οι Αλβανοί δεν ήρθαν στην περιοχή το 16ο αιώνα αλλά σε προχριστιανική περίοδο...

Έτσι για να γίνουν όλα, μέλι γάλα...

Η Ελλάδα, βέβαια, δεν θα αντιδράσει, όπως δεν αντέδρασε και στην προηγούμενη έκδοση αυτής της σαχλαμάρας...



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος - πληροφορίες από rts