Ρωσική Μαφία: Αστυνομική επιχείρηση σε έξι ευρωπαϊκές χώρες



Μάρτιος 15, 2010

Η δομή της ρωσικής μαφίας δεν είναι πρόσφατη, ούτε της τελευταίας δεκαετίας ή πεντηκονταετίας, η ανάπτυξη και η εδραίωσή της στον ευρωπαϊκό, κυρίως, χώρο διήρκεσε αρκετούς αιώνες.

Τα παραπάνω σημειώνει η ρωσική εφημερίδα "Российская газета" στο σημερινό της φύλλο.

Περίπου 70 άτομα, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθησαν στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15 Μαρτίου 2010, συγχρόνως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των κρατουμένων είναι πολίτες της Ρωσίας, της Γεωργίας και της Αρμενίας.

Η επιχείρηση άρχισε πρώτα στην Ισπανία. Από τις ισπανικές αρχές συνελήφθησαν στις πόλεις Βαρκελώνη, Βαλένθια και Γκουανταλαχάρα 24 άτομα, ύποπτα για συνεργασία με τη Ρωσική Μαφία της Ευρώπης. Την ίδια ώρα οι συλλήψεις συνεχίστηκαν στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι αποτελούν εγκληματική ομάδα, είναι ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων, πορνεία, διαφθορά, ξυλοδαρμούς και συμβόλαια θανάτου.

Από εμπεριστατωμένες τηλεφωνικές υποκλοπές διαπιστώθηκε πως η εγκληματική ομάδα ενεργούσε με εκβιασμούς κατά ατόμων που διαφύλατταν περιουσίες σε θυρίδες τραπεζών, τις οποίες με τη χρήση βίας και απειλών, αποσπούσαν. Με κεφάλαια από τις κλοπές περιουσιών, δημιουργήθηκε μια τεράστια εμπορική επιχείρηση στην Ισπανία. Οι υπόνοιες ήταν αρκετές για να αρχίσει μια συγκροτημένη έρευνα.

Από όργανα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που έχει στη διάθεσή της η Ιντερπόλ, διαπιστώθηκε πως ορισμένα μέλη της ρωσικής μαφίας σχεδίαζαν, προ μηνός, να απελευθερώσουν τον Ζαχαρία Καλασόβα που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Ζάκρος ο μικρός».

Θεωρείται αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης της Τιφλίδας που δρα στην Ισπανία. Στις αρχές Μαρτίου, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 300 χιλιάδων ευρώ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος