Το Ισραήλ έχει πάνω από 300 πυρηνικές κεφαλές





Απρίλιος 11, 2010

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να μην παραβρεθεί στη συνδιάσκεψη των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, όπου θα συμμετάσχουν 47 κράτη.

Ο κ. Νετανιάχου, ενώ ήθελε να παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά, να τονίσει την αντίθεση του Ισραήλ σε ένα πυρηνικό Ιράν, εντούτοις η μετάβασή του ματαιώθηκε.

Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο ίδιος αποφάσισε να μην παραστεί επειδή ορισμένοι εκπρόσωποι μουσουλμανικών χωρών είχαν την πρόθεση να εγείρουν το ζήτημα του υποτιθέμενου πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, που εκτιμάται σε εκατοντάδες όπλα του είδους αυτού.

Στην έκδοση του Σαββατοκύριακου το περιοδικό «Jane's Defence Weekly» που ασχολείται με στρατιωτικές πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι το κράτος του Ισραήλ έχει πάνω από 300 πυρηνικές κεφαλές σε δύναμη που είναι παρόμοια των πυρηνικών πυραύλων της Μεγάλης Βρετανίας.

Το άρθρο αναφέρει πως το Τελ Αβίβ ήταν το έκτο κράτος που απόκτησε πυρηνικά όπλα το 1950.

Αν κάποτε ο Ισραήλ παραδεχόταν την ύπαρξη των ατομικών όπλων, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, η προσοχή των κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη δεν θα έπεφτε μόνον κατά της δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν, αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ.

Παρότι ο κ. Νετανιάχου αποφάσισε να μην παραστεί, εντούτοις το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο κορυφής με λιγότερους ανώτερους εκπροσώπους, για να του δοθεί η δυνατότητα να προσδώσει έμφαση στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

Οι μουσουλμανικές χώρες, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εκφράζουν αντιρρήσεις για τις υποδείξεις των Δυτικών δυνάμεων σχετικά με την πυρηνική πολιτική καθώς αγνοούν τις δυνατότητες του Ισραήλ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος