Αλβανία: 38% του πληθυσμού θα μεταναστέψει





Απρίλιος 10, 2010

Ανησυχία προκάλεσε η έρευνα για την απελευθέρωση της βίζας στους Αλβανούς που θέλουν να μεταναστέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σημερινό αλβανικό δημοσίευμα η ελεύθερη διακίνηση των Αλβανών θα γίνει από το ερχόμενο Ιούλιο.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανέβασαν το ποσοστό των κατοίκων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους στο 38% του ενεργού πληθυσμού. Ένα τεράστιο ποσοστό μεταναστών που θα έχει ως συνέπεια την ερήμωση της χώρας.

Στο ποσοστό αυτό αντιδρά ο Αρτάν Χότζα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Σπουδών και διατείνεται πως το ποσοστό των υποψήφιων μεταναστών δεν υπερβαίνει το 4,5% του πληθυσμού.

Όπως σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘55’, ο Χότζα θεωρεί πως είναι λανθασμένος ο υπολογισμός που έγινε από εταιρεία δημοσκοπήσεων και σύμφωνα με ενημέρωσή του από το γραφείο της Gallup Europe καταλήξανε στο συμπέρασμα πως το ποσοστό των μεταναστών θα είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο Αρτάν Χότζα επεσήμανε μάλιστα πως στον παρόντα χρόνο η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων είναι αρνητική για το σύνολο της χώρας και περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποφασίσει το χρόνο της κατάργησης της βίζας.

«Σε μια εποχή που η χώρα μας αναμένει να ‘κλείσει’ η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η κυκλοφορία των Αλβανών πολιτών στο χώρο Σένγκεν χωρίς φραγμούς, η δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της χώρας στα μάτια των φορέων της χάραξης της πολιτικής αυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο Χότζα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος