Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για Δυτικά Βαλκάνια





Απρίλιος 1, 2010

Σαράγεβο.

Στο πέρας της συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Σοσιαλδημοκρατικών και Σοσιαλιστικών κομμάτων οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές υπέγραψαν, χθες, κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνουν τη ζωτικής σημασίας ύπαρξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Με την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέλουμε το 2010 να αποτελέσει μια νέα αρχή για την διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ένταξης  της, στην ΕΕ, εκδηλώνοντας, έτσι, την φιλοευρωπαϊκή νοοτροπία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην κοινή τους δήλωση, όπως γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Στάρτ’.

Στη διάσκεψη αυτή, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εκδήλωσαν την επιθυμία τους για ένα νέο όραμα στα Δυτικά Βαλκάνια. Το όραμα της διεύρυνσης της ΕΕ σε αυτά, με χρονικό ορίζοντα το 2014.

«Υποστηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προοπτική αυτή. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τις περιφερειακές προσπάθειες για την ένταξή των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να επιμείνουμε στην επίλυση των εναπομεινάντων περιφερειακών προκλήσεων ώστε να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα» τονίζεται στη δήλωση.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος