Αλβανικό δημοσίευμα: Κατηγορεί Ελλάδα, Εκκλησία, Κοσμά τον Αιτωλό
Απρίλιος 8, 2010«Ο βυζαντινισμός της Ελλάδας»


Ένα ενδιαφέρον αλβανικό άρθρο αλιεύσαμε στον αλβανικό τύπο σήμερα. Πρόκειται για τον ‘Βυζαντινισμό της Ελλάδας’ που καταχωρείται στη στήλη ‘Γνώμη’ της εφημερίδας ‘55’.

Ο συντάκτης του άρθρου τίθεται κατά του ελληνικού κράτους, κατά της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, κατά του Κοσμά του Αιτωλού και κατηγορεί γενικά την Ελλάδα για επεκτατισμό βυζαντινής έμπνευσης...

«Ο αλβανικός κόσμος», γράφει ο συντάκτης, «θα πρέπει να σταματήσει τη ρατσιστική υπεροψία που εκδηλώνεται από τους υψηλότερους κύκλους του ελληνικού κράτους. Αποτελεί οφθαλμαπάτη η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Αλβανίας, που δείχνει, τάχα, καλοπροαίρετη, ως άξιος ευρωπαϊκός εταίρος των Αλβανών στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Και θα σημειώσει πιο κάτω από που η Ελλάδα ...εκτόπισε τους Αλβανούς:

«...ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον αποικισμό της Νοτίου Ηπείρου, δηλαδή στο δυτικό τμήμα- της Τσαμουριάς, στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, της Φλώρινας και της Καστοριάς. Είναι υπεύθυνη για την καταστροφή, με τις εκτοπίσεις και την αφομοίωση των αλβανικών συμπαγών κοινοτήτων όχι μόνον της Ηπείρου, αλλά και της Μακεδονία του Αιγαίου, της Θράκης και της Αττικής».

Παρακάτω ο Αλβανός συντάκτης θα κατηγορήσει την Ελλάδα για απόπειρα θυματοποίησης του «ελληνικού έθνους» (με εισαγωγικά).

«Έχει έμφυτη μια ψύχωση (η Ελλάδα) ότι πολιορκείται από παντού και από όλες τις πλευρές: Από την δύση οι Αλβανοί, από το βορρά οι Σλάβοι και από την ανατολή οι Τούρκοι.


»Η χρησιμοποίηση αυτής της θυματοποίησης είναι μια μπλόφα και κόμπλεξ κατωτερότητας, και ως τμήμα της ελληνικής πολιτικής είναι αρκετά αποτελεσματική. Κατηχούνται με αυτήν τα διάφορα ελληνικά κοινωνικά στρώματα για ενδεχόμενη επεκτατική ‘Σταυροφορία’ όπου θα ‘απελευθερώσει’ τη Βόρειο Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία»

Πραγματικά εντυπωσιακός ο αλβανός δημοσιογράφος της κύριας στήλης της εφημερίδας. Τώρα έχει σειρά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ας δούμε πως συνεχίζει:

«Αυτή η βυζαντινή δομή έχει μπει στο κεφάλι κάθε έλληνα για τη ‘μεγάλη ιδέα’ που θα είναι η αποκατάσταση της τιμής που χάθηκε.


» Επιπλέον η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει τη μεταβολή των εθνοτήτων στα Βαλκάνια και με βάση τη θρησκεία τους μετράει αυθαίρετα ως Έλληνες πολίτες. Ως εκ τούτου η Ελληνική Εκκλησία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής ιδέας του ελληνικού κράτους σε βάρος των γειτόνων.


»Ακόμη η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αρκείται στα όρια της θρησκευτικής ευλάβειας αλλά έχει στόχο και ευρεία πολιτική τον εδαφικό επεκτατισμό».Στην συνέχεια αναφέρεται στον Etolianit Kozma (Κοσμάς ο Αιτωλός, 1714- 1779) ο οποίος φερόταν υβριστικά στις ορθόδοξες αλβανικές και βλάχικες κοινότητες για τη γλώσσα που μιλούσαν. « Τη γλώσσα τους την ονόμαζε γλώσσα του διαβόλου, και τα σχολεία που ιδρύθηκαν στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και τη Μακεδονίας αποκλείονταν η χρήση της αλβανικής και επιτρεπόταν η χρήση της νεο-βυζαντινής ελληνικής".
Για να τεκμηριώσει, μάλιστα, την αναφορά του θέτει σε παρένθεση και έλληνες συγγραφείς: (Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος & Thanos.M.Veremis).

«Η ειρωνεία είναι», σημειώνει ο συντάκτης, «ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν ένας απλός κληρικός και καθιερώθηκε από την Εκκλησία και το Ελληνικό Κράτος τις 20 Απριλίου 1961, Εθνικός Ήρωας και εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα στις 24 Αυγούστου που είναι η ημέρα του μαρτυρίου του».

Και θα τελειώσει το δικό μας ...μαρτύριο:

« Ουσιαστικά, η Ελλάδα και οι πολιτικές της, δεξιές ή αριστερές (που τόσο έχουν εναγκαλιστεί την ιδέα του εθνικισμού) διέπονται από το πνεύμα της βυζαντινής στρατιωτικής χούντας των συνταγματαρχών και ενστερνίζονται την Μεγάλη Ιδέα και την ιστορική, φυλετική και πολιτισμική ανωτερότητά της προς τους άλλους».(σ.σ. Ο συντάκτης, ίσως, δεν γνωρίζει πως αν γράφαμε και εμείς ανάλογα κείμενα θα αναγκάζονταν να φύγουν όλοι οι συμπατριώτες του από την Ελλάδα;...)Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος