Ο Γκρουέφσκι στην Αθήνα και τα σκοπιανά διλλήματα






Απρίλιος 13, 2010

"Ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλα Γκρουέφσκι θα παρακολουθήσει το συνέδριο που διοργανώνει το «The Economist» στην Αθήνα.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα αφ’ ότου έγινε πρωθυπουργός και η δεύτερη συνάντησή του στην Ελλάδα, μετά τις συνομιλίες πέρυσι στη Μάλα Πρέσπα».

Τα παραπάνω αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» σε πρωτοσέλιδη σημερινή αναφορά της.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του Γκρουέφσκι και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του συνεδρίου, ο σκοπιανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 29 Απριλίου 2010 αμέσως μετά τον έλληνα πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μορίσοφ.

Οι τρεις πρωθυπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργάνωσης, θα αναφερθούν στις ομιλίες τους στις εξελίξεις και προοπτικές της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Υπάρχει προβληματισμός για τη συμμετοχή του σκοπιανού πρωθυπουργού, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα που επικαλείται ανεπίσημες πληροφορίες, για το αν πρέπει να ταξιδεύσει ο Γκρουέφσκι με αεροπλάνο ή όχι.

«Οι ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα έρθει στην Αθήνα ο σκοπιανός πρωθυπουργός, με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται στο κυβερνητικό αεροπλάνο που έχει τα χαρακτηριστικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο. Μια εξαίρεση έγινε στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, όπου ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως επιτράπηκε, τότε, σαν ένδειξη καλής θέλησης της Ελλάδας».

Χθες η σκοπιανή κυβέρνηση δεν σχολίασε το ταξίδι του Γκρουέφσκι στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν θετική η παρουσία του σκοπιανού πρωθυπουργού στο διεθνές συνέδριο συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις διμερείς συναντήσεις, που αναμφίβολα συμβάλλουν στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δημιουργίας θετικού κλίματος ώστε να δοθεί επίλυση στο πρόβλημα των δύο χωρών.

Στο τελευταίο συνέδριο του περιοδικού «The Economist» που διοργανώθηκε στην Αθήνα ήταν το 2003 και τα Σκόπια συμμετείχαν με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Η φετινή θεματολογία περιλαμβάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την σταθερότητα στην γενικότερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, θέματα οικονομικά, εξωτερικής πολιτικής, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία και το Κυπριακό.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Σλόμο Μπεν-Άμι, ο Janusz Bugajski του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, ο Jerzy Shedivi, βοηθός γ.γ. της Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού, του ΝΑΤΟ και πολλοί επιχειρηματίες.

Жана П. Божиновска



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος