Νταβούτογλου: «βλέπω πολλά στην τουρκο-ελληνική προσέγγιση»





Απρίλιος 7, 2010

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει την περιοχή της μια περιοχή ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας.

Σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα (Το Βήμα) ο Νταβούτογλου, όπως δημοσιεύεται στο τουρκικό ‘Παγκόσμιο Δελτίο’, κάνει λόγο για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, για θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

«Με τις προσωπικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η τουρκο-ελληνική προσέγγιση» δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε πως οι δύο χώρες είχαν κοινή βούληση να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην δημιουργία με τον Παπανδρέου μιας επιτροπής υψηλού επιπέδου συνεργασίας, ο Νταβούτογλου είπε ότι η εν λόγω επιτροπή θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα συνεχή και προκλητικά προβλήματα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε πλήρεις και μόνιμες λύσεις σε όλες τις διαφωνίες και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου με βάση το διεθνές δίκαιο.

Για την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, υποστηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα προσδώσει σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στα πλαίσια των εγγυήσεων,» δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ακόμη, ότι «ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παπανδρέου τη διεξαγωγή συνεδριάσεων ‘κουαρτέτου’ με την Τουρκία, την Ελλάδα και τα δύο μέρη της Κύπρου».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος