ΝΑΤΟ προς Σκόπια: Αυξήστε τις στρατιωτικές σας δαπάνες!





Απρίλιος 6, 2010


«Δύο χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου η σημερινή ελληνική αντιπολίτευση έβαλε βέτο στην ένταξη της χώρας, ο πολιτικός χάρτης παρέμεινε στάσιμος. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί ή έχουν μείνει πίσω, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες».

Τα παραπάνω επισημαίνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Време’ σε πρωτοσέλιδη αναφορά της.

Η σκοπιανή κυβέρνηση δέχτηκε επικρίσεις από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ για τη μείωση που παρατηρήθηκε στις αμυντικές δαπάνες του κράτους.

«Είναι απαράδεκτο για μια χώρα, με το ένα πόδι, στη Συμμαχία, να συνεχίζει να κάνει περικοπές στην Άμυνα, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος Игор Чавески επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «αν και οι ηγέτες της Συμμαχίας, μας έχουν τονίσει πως μόνο με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα μπορούσε να γίνει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από την άλλη μας θυμίζουν πως έχουμε καθυστερήσει στις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις».

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και πρόσφατα μάλιστα ο υπεύθυνος για την πΓΔΜ στο στρατηγείο της Συμμαχίας Στέφαν Έλγκερσμα επεσήμανε το ίδιο ζήτημα.

«Στην τελευταία επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτησε εξηγήσεις για τη μείωση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση αγοράς νέου εξοπλισμού, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση».

Από την κατανομή των κονδυλίων η κυβέρνηση των Σκοπίων κατένειμε 23 εκατομμύρια λιγότερα από πέρσι. Αυτό επιδείνωσε τη λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού και κατέβηκε πολύ από το επίπεδο που θέτει η Συμμαχία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να ανεβάσει το ποσοστό που διατίθεται στην Άμυνα από το 1,7 που είναι σήμερα στο 2,3 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής των Σκοπίων, Traian Gocevski, η χώρα δεν παρεκκλίνει σε καμία περίπτωση από το στόχο της, που είναι η ένταξή της πΓΔΜ στη Συμμαχία.

«Αυτό το έτος θα έχουμε 600 στρατιώτες σε ετοιμότητα ώστε να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές αποστολές και μέχρι το 2013 ο αριθμός αυτός θα φθάσει τους 1.200 στρατιώτες» δηλώνει ο Gocevski.

Ενώ η Lidia Georgieva καθηγήτρια του τμήματος Ασφάλειας και Ειρήνης της Φιλοσοφικής Σχολής πιστεύει πως η πΓΔΜ εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες του ελληνικού βέτο.

Σημειώνεται πως τα Σκόπια έχουν αποστείλει στο Αφγανιστάν 242 στρατιώτες από τους οποίους οι 150 ανήκουν στον τακτικό στρατό.

«Ανάλογα με τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές τα Σκόπια είναι από τις πρώτες χώρες σε αριθμό στρατιωτών από τα μέλη της Συμμαχίας» γράφει ο συντάκτης και υπενθυμίζει:

«Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει 140 στρατιώτες, η Σλοβενία μόνον 70. Ενώ οι χώρες Κροατία και Αλβανία που έγιναν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι συνεισφέρουν 280 και 140 στρατιώτες αντίστοιχα.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος