Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Νότιο Αφρική


Απρίλιος 1 , 2010

Την 29ην Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, επισκέφθηκε την Ρωσική Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Σεργίου Ν. Αφρικής.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Αιδεσιμ.Πρωτοπρ. κ.Δανιήλ Λουκόβοι, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ρωσίας κ.Ανατόλι Μακάρωφ, της Ρουμανίας κ.Ράντου Σάφτα, της Βουλγαρίας κ.Βολόκια Νέκωφ, της Σερβίας κ.Γκόραν Βούτζισικ, της Ουκρανίας κ. Βαλερί Χρεμπένιουκ, της Λευκορωσίας κ. Αλέξι Λεσνόι και η Εριτ. Προξενική Λειτουργός της Κύπρου κα.Έλενα Χριστοφόρου.

Αμέσως εψάλη δοξολογική δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεργίου και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μακ.Πατριάρχη υπέρ αναπάυσεως των θυμάτων του προσφάτου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Μόσχα, ενώ ο Αιδεσιμ.Πρωτ.κ.Δανιήλ προσεφώνησε την ΑΘΜ τονίζοντας την ευλογία της επισκέψεως και τις πολυαιώνιες σχέσεις των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρωσίας.

Κατακλείων προσέφερε ποιμαντορική ράβδο στον Μακαριώτατο, ο Οποίος αντιφωνών, ανεφέρθη επίσης στους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς των δύο Πατριαρχείων και των λαών Ελλάδος και Ρωσίας, στα χαροποιά συναισθήματα που προκαλεί η επικείμενη Ειρηνική Επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία των Αλεξανδρέων, στην παρελθούσα συνάντησή Του με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ρωσίας κ.Μεντβέντεφ στο Κάϊρο, ως και στην εύρρυθμη λειτουργία της Ενοριακής Κοινότητος του Αγίου Σεργίου στην Ν.Αφρική, υπό το ομωφόριο του επιχωρίου Σεβ.Μητροπολίτου κ.Σεραφείμ. Τέλος προσέφερε σταυρό ευλογίας στον Ιερό Ναό.

Ακολούθως παρετέθη δεξίωση στην παρακειμένη Ενοριακή Αίθουσα, όπου τον Πατριάρχη προσεφώνησαν ευγενώς ο Εξοχ.Πρέσβης της Ρωσίας κ.Μακάρωφ και ο Εντιμ.Πρόεδρος της Ρωσικής παροικίας.Εκ του Πατριαρχείου ΑλεξανδρείαςἊρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος