Αλβανία: Άκυρη η συμφωνία για χωρικά ύδατα με Ελλάδα




Απρίλιος 15, 2010


Τίρανα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη συμφωνία με την Ελλάδα, για τα χωρικά ύδατα, με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ελήφθη σήμερα 15 Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με την απόφαση υπήρχαν διαφανείς ελλείψεις τόσο στο περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και σε αντιθέσεις με τις διεθνείς συμβάσεις για τα χωρικά ύδατα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει παντοδυναμία και το συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση στην οποία δικαιώνεται το σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας, που είχε ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας αυτής.

Η πρόταση του αλβανικού σοσιαλιστικού κόμματος είχε τοποθετηθεί ως ζήτημα: «Αναθεώρησης της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας και συμμόρφωση προς τις επιταγές του Συντάγματος της Αλβανίας, για την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών, της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Στις 26 Νοεμβρίου πέρυσι ανεστάλη η επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, κατόπιν προσφυγής στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αυτής του σοσιαλιστικού κόμματος μέχρι της τελικής απόφασης του που το δικαιώνει.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος