Μπερίσα : Η Ευρώπη χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για την Ε.Ε.





Απρίλιος 16, 2010

Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, έχει την υποστήριξη του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και του Επιτρόπου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ένταξη της Αλβανίας, σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘55’, μετά την παράδοση του σχετικού ερωτηματολογίου στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος Βαν Ρομπάι διαπίστωσε ότι «ο πρωθυπουργός Μπερίσα εκπροσωπεί μια χώρα που έχει κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον πολιτικό και τον κοινωνικό τομέα, οι οποίες στοχεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το πρόεδρο της ΕΕ, ότι η κυβέρνηση της οποίας είναι επικεφαλής, είναι έτοιμη να προβεί σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θεωρηθεί απαραίτητη και σε αλλαγή ακόμη της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να βαδίσει η Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη συνάντηση ο Μπερίσα προέβη στην εξής δήλωση:

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με την εξοχότητα του προέδρου της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, έναν παλιό φίλο της Αλβανίας, των Αλβανών και της περιοχής»

Και ενώπιον των δημοσιογράφων θα τονίσει λίγη ώρα αργότερα:

«Ήρθα εδώ για μια πολύ σημαντική στιγμή, να μεταφέρω το βιβλίο των απαντήσεων της Αλβανίας, στο σχετικό ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλβανία, όπως στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής κατάστασης της χώρας μου»

Στο τέλος της συνέντευξής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΕ αποδέχθηκε πρόσκληση της Αλβανίας για επίσημη επίσκεψη στη χώρα.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος