Σκόπια: Παιχνίδι νεύρων με το ταξίδι Γκρουέφσκι στην Αθήνα




Απρίλιος 22, 2010

Παιχνίδι νεύρων παίζουν η Αθήνα και τα Σκόπια σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στη διάσκεψη της Αθήνας που διοργανώνει το περιοδικό «The Econimist».

Τα παραπάνω τονίζει η σκοπιανή εφημερίδα 'Ούτρινσκι Βέσνικ' μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, που θέτει σε αβεβαιότητα την επίσκεψη του Γκρουέφσκι στην Αθήνα. Το ζήτημα είναι αν θα επιτραπεί στο σκοπιανό κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η σκοπιανή εφημερίδα που ‘λαϊκίζει’ στο θέμα, γράφει χαρακτηριστικά:

« στα καλά καθούμενα, ο Γκρουέφσκι εξακολουθεί να μην εκδηλώνει τις προθέσεις του αν θα παραστεί στο συνέδριο της Αθήνας, αλλά και η Αθήνα, τουλάχιστον από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε ακόμη, αν δίνει την άδεια στο αεροσκάφος να προσγειωθεί ή όχι. Τελικά ποιος θα κερδίσει;»

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καραδοκούν, αν και έχουν σκεφθεί ότι ο Γκρουέφσκι έχει ελάχιστες πιθανότητες να παραβρεθεί στην Αθήνα (σ.σ. όπως, δηλαδή, θέλει αυτός) και περιμένει την εξέλιξη του θέματος μέχρι το τελευταίο λεπτό για να αντιδράσει προς την ελληνική πλευρά (!!!).

Το σκοπιανό δημοσίευμα αναφέρεται σε σχετικό κείμενο της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»:
 «Ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι επιθυμεί να έρθει με αεροσκάφος που έχει το όνομα του κράτους και τα εθνικά σύμβολα της ‘Μακεδονίας’, αλλά γνωρίζει ότι δεν θα του το επέτρεπαν, έτσι ο Γκρουέφσκι, περιμένει πιθανόν, μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να βγει και να δηλώσει πως του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα».

Ωστόσο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε ένα αίτημα από τη πλευρά μας, το οποίο υποβλήθηκε από το Γραφείο Συνδέσμου μας στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή. Πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι θα ανταποκριθεί η Αθήνα στο σκοπιανό αίτημα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Επιπρόσθετα, οι διοργανωτές του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την παρουσία του Γκρουέφσκι στο συνέδριο που θα λάβει χώρα στις 29 Απριλίου 2010.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος