Αλβανία: παίρνει το πρώτο νατοϊκό υποβρύχιο, πουλά τα σοβιετικά...





Απρίλιος 7, 2010


Εδώ είναι Βαλκάνια!

Οι αιώνες αλλάζουν, οι λαοί αλλάζουν ακόμη και οι συμμαχίες...

Δεν είναι ότι εγκαθίστανται νατοϊκοί πύραυλοι στη Βουλγαρία, ούτε η παραλαβή του νέου νατοϊκού υποβρυχίου από την Αλβανία.
Είναι η εύθραυστη πολιτική που κατατρέχει τις χώρες των Βαλκανίων. Η ρευστότητα των ιδεολογιών, η ρευστότητα των συμμαχιών.

Τα σοβιετικά υποβρύχια έγιναν παλιοσίδερα και πωλούνται με το κιλό.

Τα Τίρανα έχουν τέσσερα τέτοια υποβρύχια που παρέμειναν στη χώρα από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, του περασμένου αιώνα. Όταν ο αλβανός κομμουνιστής δικτάτορας διέκοψε τους δεσμούς με το κομμουνιστικό καθεστώς της Μόσχας αυτά παρέμειναν στη χώρα.

Δύο από αυτά θα πωληθούν ως παλιοσίδερα, το ένα, ήδη, έχει ‘καθίσει’ στον πυθμένα και το τέταρτο θα μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα που θα «μαρτυρά τη νίκη της Αλβανίας επί της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης». (!!)

Αυτά διαβάζουμε στην εφημερίδα «Μπέτσερ» και πραγματικά είναι όλα τόσο εντυπωσιακά...

«Φοβάμαι ότι θα βυθιστούν και τα υπόλοιπα και πρέπει να τα πουλήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, όταν ανακοίνωσε το ...μέλλον των παλαιών υποβρυχίων.

Τα τέσσερα αυτά υποβρύχια ήταν το καμάρι του αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού. Είχαν φέρει σε πέρας στις δεκαετίες του 1960-70 πολλές μυστικές αποστολές σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τώρα καθώς το νέο αμερικανικό υποβρύχιο μπαίνει στο ναύσταθμο τα παλαιά πρέπει να αποχωρήσουν.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος