Σκόπια: Επίλυση του ονόματος πριν τον Ιούνιο





Απρίλιος 7, 2010



Πριν από το νέο γύρο των συνομιλιών, για την επίλυση του ονόματος της πΓΔΜ, ήδη κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα των Σκοπίων, η είδηση που έρχεται από τη Σουηδία, ότι η διαφορά θα έχει επιλυθεί πριν από τον Ιούνιο.
Αυτό σημειώνει πρωτοσέλιδα η σκοπιανή εφημερίδα 'Вечер '.

"Από την ελληνική πλευρά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα επαναλαμβάνεται ότι η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ είναι αποδεκτή από τη χώρα αυτή.

Από τη σκοπιανή πλευρά δεν σχολιάζονται οι δηλώσεις των Αθηνών. Υποστηρίζουν ότι η πρόταση της Ελλάδας αποτελεί μια συνέχεια των γνωστών της θέσεων."

Την παραμονή των νέων γύρων της ελληνο-σκοπιανής διαμάχης για το όνομα, το σουηδικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η μακροχρόνια διαμάχη του ονόματος βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα επιλυθεί σύντομα.

Ο πρέσβης, εξάλλου, της ΕΕ, Erwan FOUÉRÉ, δήλωσε πως αναμένει να επιταχυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέσα στον Απρίλιο.

Η διαφορά του ονόματος ήταν το μόνο εμπόδιο στην ένταξη της χώρας του ΝΑΤΟ και με την επίλυσή του θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά του σουηδικού ραδιοφώνου, είναι η πρώτη φορά που έλληνας υπουργός πρότεινε ως όνομα το «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό θα μπορούσε να δώσει λύση στη διαμάχη των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών, του Ζόραν Γιολέβσκι από το Σκόπια και του Αδαμάντιου Βασιλάκη από την ελληνική πλευρά, καθώς και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς θα γίνει στα μέσα του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο, όπως δημοσιεύει το σκοπιανό πρακτορείο ‘ΜΙΑ’, η λύση της διαφοράς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο.

«Η χώρα με έναν κίτρινο ήλιο σε μια κόκκινη σημαία στα Ηνωμένα Έθνη ονομάζεται FYROM και δεν επιτράπηκε να ονομάζεται ‘Μακεδονία’ μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε ονομασία της Μακεδονίας εκτός από την ελληνική περιοχή που φέρει αυτό το όνομα» ακούστηκε από το σουηδικό ραδιόφωνο.

Επάνω στα νέα πλαίσια της ελληνικής πρότασης θα κινηθούν και οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς. Σε αυτή την πρόταση φαίνεται να επικεντρώνεται, εξάλλου, η συζήτηση που θα ακολουθήσει από τις δύο χώρες.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος