Ρουμανία: δεν είμαστε έτοιμοι για τη ζώνη του Ευρώ




Απρίλιος 16, 2010

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, Mugur Isarescu, πρότεινε, χθες, την καθυστέρηση της εισδοχής της χώρας, μετά από το 2015, στη ζώνη του Ευρώ, όπως έγραψε χθες ο ρουμανικός Τύπος.

«Μια καθυστέρηση ενός ή δύο χρόνων είναι λιγότερη σημαντική από την ανάγκη προσχώρησης της χώρας στη ζώνη του ευρώ, η οποία απαιτεί καλύτερη προετοιμασία» δήλωσε ο Isarescu.

Η ρουμανική Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να έχει ως ημερομηνία αναφοράς το 2015, με το σκεπτικό ότι ο φιλόδοξος αυτός στόχος θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην προετοιμασία για το ενιαίο νόμισμα.

Ο Isarescu ανέφερε ότι η ρουμανική οικονομία είναι στάσιμη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Ρουμανία έφθασε περίπου στο 3,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Όπως επισημαίνει το ‘Euractiv’, Ρουμανία είναι ένα φτωχό βαλκανικό κράτος 22 εκατομμυρίων ατόμων που γνώρισε μια απότομη αντιστροφή της οικονομίας της στο τελευταίο έτος, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ‘χτυπηθεί’ από την χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και την κακή οικονομική πολιτική που ασκείται στη χώρα.

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Βουλγαρία, που ανακοινώνει αδυναμία εισδοχής στη ζώνη του Ευρώ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος