Βρυξέλλες: Αυστηρή προειδοποίηση προς Σκόπια


Μάιος 29, 2010

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπόλογος προς τους φορολογούμενούς της, αν οι Σκοπιανοί δεν αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως προτεραιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν μελλοντικά να αποφασίσουν να αποσύρουν τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που έχουν επενδύσει στην πΓΔΜ»

Αυτή η σοβαρή και ίσως τελευταία προειδοποίηση ανακοινώθηκε από ανώτερη διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, γράφει σήμερα το απόγευμα το σκοπιανό Α1, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Dnevnik» που τα αποτελέσματά της ωθήθηκαν από τις θέσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων.


«Η Βρυξέλλες έχουν μια ψευδή αίσθηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού ότι η πΓΔΜ επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ αφού δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις στη χώρα και οι οποίες θα μπορούσαν να εκτιμηθούν σε έκθεση το φθινόπωρο» σημειώνει το Α1.

«Η κατάσταση προς το παρόν είναι πολύ άσχημη. Όπως έχουν τα πράγματα η πΓΔΜ θα λάβει μια αρνητική αξιολόγηση, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα και τονίζει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για την δικαστική εξουσία, τη διαφθορά, τη μεροληπτική δημόσια διοίκηση, τις απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων , η παντελής έλλειψη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε προς το σκοπιανό κανάλι Α1 διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού , Ναουμόβσκι, για παράλληλη επίλυση του ονόματος της χώρας και των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η άποψη αυτή είναι ‘ουράνια’, εκτός βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, αν ο Ναουμόβσκι έχει προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να λάβει εγγυήσεις από τον Παπανδρέου ότι η Ελλάδα αποδέχεται ως έχει την πΓΔΜ.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι αδιανόητο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει την σκοπιανή κυβέρνηση να μην λησμονεί τι συνέβη στο Βουκουρέστι το 2008.

Οι διπλωμάτες για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στην εφημερίδα «Dnevnik», τονίζει το Α1, ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο αν πιστεύουν ότι η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίλυση της ονομασίας της χώρας. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη που χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την έγκριση της Ελλάδας δεν είναι δυνατή η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Και ως κατακλείδα του δημοσιεύματος σημειώνεται τα εξής:

«Ο κ. Γκρουέφσκι και η ομάδα του θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξηγήσουν στο λαό γιατί εγκαταλείπει την ένταξη στην ΕΕ».


Σχετικό: Δημοσκόπηση της εφημερίδας 'Dnevnik': http://echedoros-a.blogspot.com/2010/05/blog-post_7515.html




Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος