Η Ρωσία θα κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας


Μάιος 22, 2010

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μενβέντεφ, στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα , η Τουρκία και Ρωσία ενίσχυσαν την πολυδιάστατη συνεργασία τους με την υπογραφή 17 συμφωνιών.

Οι μεγάλες συμφωνίες αφορούσαν τη συνεργασία στην ενέργεια, η οποία υπήρξε η κινητήρια δύναμη στις διμερείς σχέσεις. Ως πιο σημαντικό επίτευγμα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου αποτέλεσε το πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έληξε την αβεβαιότητα που περιέβαλλε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Όταν η συμφωνία λάβει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική επικύρωση, η ρωσική εταιρεία Rosatom θα αποτελέσει το 100 τοις εκατό της ρωσικής θυγατρικής, η οποία θα κατασκευάσει, θα λειτουργήσει και θα χρηματοδοτήσει το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία.

Αργότερα, έχει τη δυνατότητα να πωλήσει ποσοστό έως και το 49 τοις εκατό των μετοχών της θυγατρικής, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να διατηρήσει το μερίδιο ελέγχου.

Άλλα στοιχεία που αφορούν την ενεργειακή εταιρική σχέση είχαν αναπτυχθεί γύρω από προηγούμενες συμφωνίες. Τα δύο μέρη επανέλαβαν τη δέσμευση τους για περαιτέρω συνεργασία στα έργα των Blue Stream και South Stream.

Η Μόσχα εξέφρασε επίσης την προθυμία της να υποστηρίξει τον αγωγό πετρελαίου Σαμψούντα – Τσεϊχάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την παροχή ρωσικού αργού πετρελαίου για τον αγωγό, ενώ η Μόσχα υποσχέθηκε να επενδύσει 3 δις δολάρια για την κατασκευή του αγωγού (www.turkrus.com, Μάιος 13) .

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει άλλο απτό βήμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σημαντική ανακάλυψη στην εταιρική σχέση της ενεργειακής πολιτικής, αλλά διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι μια νέα συμφωνία για το έργο South Stream θα μπορούσε να υπογραφεί το Νοέμβριο (όπως έγραψε το Cihan, 17 Μαίου).

Μια σημαντική συμφωνία που θα ενισχύσει τον τουρισμό είναι αυτή που απαλλάσσει την ανάγκη θεώρησης των πολιτών των δύο χωρών που επισκέπτονται τις δύο χώρες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους σε χρονική διάρκεια ενός μήνα. Σημειώνεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε έτος την Τουρκία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Τούρκων, που επισκέπτονται τη Ρωσία, μόλις που φθάνει τους 40.000 ταξιδιώτες, και αυτοί για επαγγελματικούς λόγους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η απόφαση έχει συμβολική σημασία, που υπογραμμίζει την αυξανόμενη αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο Ρώσος πρόεδρος, Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν, οι δύο χώρες, στο άμεσο μέλλον, για την κατάργηση της βίζας (όπως ανακοινώθηκε από το www.turksam.org.tr της 9ης Μαίου και του Anadolu Ajansi της 13ης Μαίου).



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος