Σερβία: Οι Αλβανοί δεν μπορούν να καρπωθούν τα πάντα στο Κοσσυφοπέδιο


Μάιος 9, 2010

Βελιγράδι.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, αυτό όμως δε σημαίνει, ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον, μεταξύ των δύο πλευρών, μετά, βέβαια, την δημοσιοποίηση της συμβουλευτικής γνώμης των Δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης για τη νομιμότητα ή όχι, της μονόπλευρης- από την αλβανική πλευρά- κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Αυτά διατύπωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας και υπουργός της σημερινής κυβέρνησης του Βελιγραδίου Ρασίμ Λιάγιτς.

Ο Λιάγιτς επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμβιβασμός για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως δεν είναι δυνατόν οι Αλβανοί να καρπώνονται τα πάντα στην πρώην σερβική επαρχία.

«Η υφιστάμενη κατάσταση, στην οποία οι Αλβανοί πρέπει να λάβουν τα πάντα, ενώ η άλλη πλευρά πρέπει να χάσει κυριολεκτικά τα πάντα, είναι δυσβάσταχτη, αλλά δεν είναι και καλή για το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, επειδή αυτή η επαρχία δεν μπορεί να γίνει μέλος κανενός διεθνούς οργανισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιάγιτς εκτίμησε ως καλό γεγονός την επίτευξη συμβιβασμού για τον τρόπο συμμετοχής της Σερβίας στην επικείμενη διάσκεψη στο Σαράγεβο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας υποστηρίζει τη λογική της εφαρμογής πολιτικής τριών επιπέδων στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου:

Η Σερβία οφείλει να ενισχυθεί ως κράτος στον οικονομικό , στον πολιτικό και στο διεθνή τομέα.

Να προσδιοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο προγραμματισμού κατά την άποψη που θα εκφράσουν οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Και τρίτον: Η δημιουργία προϋποθέσεων για την παραπέρα διαβίωσης και επάνοδο των Σέρβων και των άλλων- μη αλβανών- στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο, διατύπωσε ο Ρασίμ Λιάγιτς.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος