Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Καιρός να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος



Μάιος 22, 2010

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση», Αλί Αχμετί, δήλωσε για ακόμη μια φορά, ότι τώρα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της σκοπιανής κυβέρνησης για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Όπως επεσήμανε και ο γραμματέας της ΕΕ, Φίλ Γκόρντον, που επισκέφθηκε την πΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα έχει σχετικά ένα νέο πρωθυπουργό που θέλει να προχωρήσει σοβαρά. Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφραστεί και από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ στη συνάντησή του με τον Γκόρντον. Τώρα είναι η ευκαιρία, που υπάρχει μια νέα δυναμική, να βρεθεί λύση στην επίμαχη διαφωνία»

Ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ακόμη πως πρέπει να η κυβέρνηση να συνεργάζεται με τις εθνικότητες μέσω πολιτικού διαλόγου και να μην παγιδεύεται στα στενά πολιτικά πλαίσια, τα οποία είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος, δήλωσε ότι στηρίζει τον Αλί Αχμετί και το κόμμα του καθώς και το όραμα που έχει για την πΓΔΜ.
 «Θέσεις οι οποίες συμπίπτουν με αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας και την πλήρη απόρριψη της βίας. Τονίσαμε στη συζήτησή μας ότι η βία και τα όπλα δεν έχουν θέση σε μια χώρα που βρίσκεται στο στάδιο της ένταξης του ΝΑΤΟ και τη της ΕΕ», τόνισε ο Ρίκερ.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος