Σερβία: Το ΔΝΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό

Μάιος 11, 2010

«Τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφίχθησαν, σήμερα Τρίτη, στο Βελιγράδι, όπου άρχισαν με εκπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης συνομιλίες για τεχνικά ζητήματα, ενταγμένα στο πλαίσιο της 4ης αναθεώρησης της πιστωτικής συμφωνίας με την Σερβία», ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας.

Τα παραπάνω σημειώνει το επίσημο κανάλι της σερβικής κυβέρνησης προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η συνεδρίαση, εξάλλου, της ολομέλειας των εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Σερβίας και της Εθνικής Τράπεζας με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, προβλέπεται για τις 17 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται, η αποστολή του ΔΝΤ, θα περατωθεί στις 25 Μαΐου μετά τη δεκαπενθήμερη επιθεώρηση της πιστωτικής συμφωνίας, με τη Σερβία, ύψους 2,9 δις Ευρώ.

Η υπουργός οικονομικών της Σερβίας, Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς, προανήγγειλε ότι τα θέματα τα οποία θα συζητούσαν ήταν οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος της Σερβίας. Καταργούνται, δηλαδή, τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά κριτήρια του παρελθόντος και επιβάλλονται τα κριτήρια, τα οποία θεωρεί το ΔΝΤ, ότι είναι απαιτηταία για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, ενέκρινε στις 15 Μαΐου του 2009 στη Σερβία, μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας, πίστωση 2,9 δις ευρώ, για την ενίσχυση του αποθεματικού της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα. Από το ποσό αυτό η Σερβία έχει αναλάβει 1,3 περίπου δις ευρώ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος