Σερβία: Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο



Μάιος 2, 2010

Βελιγράδι.

Ο επικεφαλής της Σερβικης Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ταξίαρχος Ντράγκαν Βλαντισάβλεβιτς προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις και ληστείες εναντίον του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευή του στο στρατιωτικό περιοδικό «Άμυνα».
Ο Σέρβος στρατιωτικός αναφέρει πως παρά τη μείωση των δυνάμεων KFOR, οι διεθνείς δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, αν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και οι Σέρβοι, που ζουν ως μειονότητα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή απειλή.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ‘Φόκους’ ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας τονίζει ότι « η τάση αυτή υπαγορεύεται από την απόφαση της μονομερούς ανακύρηξης της ανεξαρτησίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τις προσδοκίες που εκφράζονται στην αλλαγή της εθνικής αναλογίας του».

Σύμφωνα με τον αναφερόμενο Σέρβο ταξίαρχο, η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται περισσότερο από τις δραστηριόητες των εξτρεμιστικών και εγκληματικών ομάδων που ελέγχουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ομάδες αυτές επιτίθενται στους σερβικούς θύλακες του Κοσσφυπεδίου και προς το παρόν η απειλή από αυτές είναι ήσσονος σημασίας και εκφράζονται με ληστείες, σωματικές επιθέσεις, επιθέσεις σε εκκλησίες και μοναστήρια.

Ο ταξίαρχος Ντράγκαν Βλαντισάβλεβιτς, θεωρεί σημαντικό χρέος των δυνάμεων KFOR να εξασφαλίσουν τα σύνορα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας αλλά και αυτά με την πΓΔΜ. Μάλιστα, όπως δήλωσε, μια επικοδομητική συνεργασία του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας με την KFOR θα εξασφάλιζε την ειρήνη στην περιοχή.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος