Βρυξέλλες: Τα Σκόπια να προλάβουν το «Ισπανικό Τραίνο»




Μάιος 7, 2010



«Τα Σκόπια δεν μπορούν να περιμένουν την επίλυση του ονόματος από την Ελλάδα και οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να πιέσουν τους Έλληνες να επιλυθεί το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Balfur Rose, αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών.

Έρχεται το τέλος της Ισπανικής Προεδρίας, επισημαίνει ο αναλυτής στην εκπομπή της Deutsche Welle στην σκοπιανή γλώσσα, αλλά οι προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες για την πΓΔΜ, να πάρει, δηλαδή, μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της, με την ΕΕ.

Γίνεται περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια εμπόδια της καθυστέρησης, αλλά και οι διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων στη χώρα δεν κρίνονται ως αμελητέες, πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα.

Ο Balfur Rose είναι ένας από τους πλέον σημαίνοντες «think tanks” στους ευρωπαϊκούς κύκλους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου τονίζεται :

«Η πΓΔΜ πρέπει να επικεντρωθεί στις προσδοκίες των πολιτών της που βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η ηγεσία της χώρας αυτής ότι η αβεβαιότητα αυτή έχει δημιουργήσει πολύ αρνητικές συνέπειες στην διεθνική δομή της χώρας, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων βρίσκονται σε έξαρση.

»Η πολιτική εξουσία της χώρας, οφείλει να λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων αντί να προβαίνει σε μονομερείς στάσεις σχετικά με το μέλλον της ονομασίας της χώρας»

Ο αναλυτής επισημαίνει, επίσης, ότι τώρα είναι ευκαιρία για την πΓΔΜ, που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, θα τονίσει ο Balfur Rose,αφενός, η Ελλάδα, ίσως επιθυμεί να λάβει μια γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα , ώστε να φύγει το ζήτημα αυτό από την ημερήσια διάταξη της και να επικεντρωθεί στα εγχώρια προβλήματά της, αφετέρου, ίσως, θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης που διέρχεται, να αποφασίσει για μια λύση στο όνομα που θα οδηγούσε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Το πιο σημαντικό πάντως είναι να μην χάσει την ευκαιρία του ‘ισπανικού τραίνου’ η πΓΔΜ, που την ευνοεί.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος