Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ρουμανία: Δεν αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του ΚοσσυφοπεδίουΜάιος 2, 2010Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Teodor Baconschi, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι το Βουκουρέστι υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων, o επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας σε συνάντηση που είχε με τον Λαμπέρτο Ζανιέρ΄, της UNMIK του Κοσσόβου, εξέφρασε τη δέσμευση του για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ρόλο της UNMIK και της EULEX στη διατήρηση της ειρήνης και τόνισαν τον ουδέτερο ρόλο τους στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η Ρουμανία συμμετέχει στα πλαίσια της KFOR, καθώς και της EULEX και UNMIK στη διαφύλαξη της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος