Ισραήλ: Κριτική από Εβραίους της Ευρώπης για εποικισμούς



Μάιος 5, 2010


Φωτό:Ο Εβραίος φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy
Περισσότεροι από 3.000 Εβραίοι που ζουν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων γνωστών διανοουμένων, υπέγραψαν κοινή αναφορά εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ και υποστηρίζουν ότι οι επιλογές της είναι επικίνδυνες.

Το κείμενο αυτό το υπογράφουν, συν τοις άλλοις, οι φιλόσοφοι της γαλλικής διανόησης Bernard-Henri, Alain Finkielkraut καθώς και ο εβραίος Daniel Cohn-Bendit, αρχηγός των Πρασίνων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ.γνωστός σε μας για τις φιλοσκοπιανές του θέσεις.

«Απευθυνόμαστε ως φίλοι του Ισραήλ και λέμε: Βαδίζετε σε λάθος δρόμο» δήλωσε ο David Chelmla επικεφαλής του ομίλου που είναι γνωστός ως «Jcall», στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δευτέρας, «Αλλά ως φίλοι, επίσης Εβραίοι, θέλουμε να σας πούμε με την ευκαιρία αυτή, ότι ακολουθείται λάθος δρόμο», τόνισε ο Chelmla, ο οποίος μετά από δέκα χρόνια διαμονής στο Ισραήλ μετακόμισε στη Γαλλία.

Οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής οραματίζονται να οικοδομήσουν ένα ευρωπαϊκό κίνημα που θα αποτελεί ταυτόχρονα «δέσμευση του Ισραήλ στην κριτική που δέχεται σήμερα για τις επιλογές της κυβέρνησής του».

Η ισραηλινή αρθρογράφος Yossi Sarid και ένας πρώην υπουργός που έχουν ενστερνιστεί το κίνημα ειρήνης του Ισραήλ, εξήραν την πρωτοβουλία αυτή με κείμενά τους τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Haaretz της Κυριακής.

Στην παρέμβασή τους τονίζουν πως η κοινή αυτή διαμαρτυρία  προέρχεται από ανθρώπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία, για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να παραμείνουν πιστοί σε αυτό, αλλά ως φαίνεται, ακόμη και η υπομονή τους άρχισε να εξαντλείται και οι καρδιές τους να γεμίζουν από ειλικρινή ανησυχία»

Οι ενστάσεις αυτές παρουσιάζονται μετά την εμμονή της κυβέρνησης του Ισραήλ να συνεχίσει την εποίκιση της Δυτικής Όχθης καθώς και σε αραβικές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος