πΓΔΜ: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός μεταναστών για άσυλο στη Σουηδία





Μάιος 19, 2010

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, από την περιοχή της πΓΔΜ, παρουσίασε σημαντική αύξηση από την αρχή του τρέχοντος έτους, ήδη έχουν κάνει αίτηση 188 πολίτες (κυρίως αλβανικής καταγωγής).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας- στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται σήμερα σε αλβανική εφημερίδα- ο αριθμός αυτός φαίνεται υπερδιπλάσιος, μέχρι στιγμής, από τις περσινές αιτήσεις ασύλου κατοίκων της πΓΔΜ.

Το 2009, 86 άτομα με διαβατήρια της πΓΔΜ, είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μεταναστεύσουν στη Σουηδία με το αιτιολογικό της καταπίεσης που δεχόντουσαν από τη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα ‘Στάρτ’ η αύξηση αυτή- που αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη - οφείλεται στην άρση των θεωρήσεων και της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της πΓΔΜ για χώρες της ΕΕ.

Η αλβανική εφημερίδα επικαλούμενη τα στοιχεία της Σουηδικής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, γράφει ότι μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους, άλλοι 468 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και 1778 της Σερβίας έχουν ζητήσει άσυλο στη σκανδιναβική χώρα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος