Σκοπιανή εφημερίδα: Αγωγή κατά Έλληνα Δημοσιογράφου για Σφαγές της Σρεμπρένιτσας





Ιούνιος 21, 2010

Αθήνα. Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να προχωρήσει σε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του έλληνα δημοσιογράφου Τάχη Μίχα με την κατηγορία ότι ψευδώς ισχυρίστηκε πως παραστρατιωτικές ομάδες της χώρας πήραν μέρος στις σφαγές της βοσνιακής πόλης Σρεμπρένιτσα στην διάρκεια του πολέμου στην περιοχή.

Η δίκη εναντίον του δημοσιογράφου, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Ανίερη Συμμαχία- Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς», έχει οριστεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Στο βιβλίο του σε αρκετά σημεία αναφέρεται σε ισχυρή υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Μίχας ισχυρίζεται ότι ορισμένοι κρατικοί φορείς έχουν δυσανασχετήσει με τις παρατηρήσεις του δημοσιογράφου, οι οποίες διαφέρουν από την επίσημη ελληνική απεικόνιση των γεγονότων.

«Αν και τυπικά οι δικαστές ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ένα είναι σίγουρο, ότι η απόφαση θα φέρει την εκδίκαση της υπόθεσης σε απόλυτη έγκριση με το ελληνικό ‘βαθύ κράτος’, είπε ο Μίχας.

Η αγωγή για δυσφήμιση κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Σταύρο Βιτάλη, εκπρόσωπο του εθνικιστικού κόμματος ‘Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο’ που ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι είχαν συνταχθεί στο βοσνιακό πόλεμο με το πλευρό των Σέρβων, γράφει το δημοσίευμα.

Ο Βιτάλης ισχυρίζεται ότι έχει δυσφημιστεί, επειδή ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε τους Έλληνες εθελοντές ως ‘παραστρατιωτικούς που έλαβαν μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας», όταν, σύμφωνα με τον σκοπός τους, πήγαν στη Βοσνία «να βοηθήσουν το λαό»-δηλαδή τους Σέρβους.

Ο Βιτάλης λέει ότι οι Έλληνες εθελοντές ήταν σε καλή κατάσταση με το σερβικό στρατό που πολεμούσε κάτω από τις διαταγές του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και έτυχε να βρίσκεται στη Σρεμπρένιτσα τη στιγμή που συνέβη η διαβόητη σφαγή.

Ο Μλάντιτς είναι ένας από τους δύο εναπομείναντες φυγόδικους που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Σρεμπρένιτσας.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην σκοπιανή 'Φόρουμ' η οποία το έλαβε από το 'Μπαλκαν Ινσάιτ', η φώτο με τους έλληνες εθελοντές  είναι μόνον στο 'Φόρουμ')
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος