Αλβανόφωνη εφημερίδα: Ο κίνδυνος σύγκρουσης στα Σκόπια





Ιούνιος 16, 2010

«Οι Αλβανοί των Σκοπίων, που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων στην πΓΔΜ, κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι για οπισθοδρόμηση της χώρας, μετά την αποτυχία του, να επιλύσει τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα»

Τα παραπάνω σημειώνει η αλβανόφωνη εφημερίδα ‘Κόχα Έρε’ επικαλούμενη έκθεση για τα Σκόπια που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα προειδοποιεί την ηγεσία της πΓΔΜ ότι οι κατάσταση είναι τεταμένη και η ζωή των Αλβανών των Σκοπίων έχει γίνει ανυπόφορη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σημειώνει μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από τους Αλβανούς προσπαθούν να αποκτήσουν οπλισμό λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται.

Ο Χότζα Σακίρι, αυτονομιστής αλβανικής καταγωγής,  ταξίδεψε στα βουνά της πΓΔΜ με έναν συνεργάτη του φέροντας τυφέκια τύπου ΑΚ-47. Οι αρχές ζήτησαν την παράδοσή του αλλά αυτός αρνήθηκε ότι ενεργεί κατά της ασφάλειας του κράτους και ισχυρίστηκε ότι το …αντικείμενό του είναι το …δουλεμπόριο.

Ορισμένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες άτομα σαν αυτόν στην περιοχή των Σκοπίων, τα οποία είναι δυσαρεστημένα από την μη ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αιτία, όπως λέγουν, είναι το ίδιο το κράτος της πΓΔΜ.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εκατοντάδες» δηλώνει ο Σακίρι, ο οποίος είναι πρώην μέλος του Κοινοβουλίου και προσθέτει ότι έχει μια σειρά ανταρτών υπό τις διαταγές του.

«Έχω αρκετούς στρατιώτες ώστε να πολεμήσουν τις σκοπιανές ένοπλες δυνάμεις» δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του.

Η εδαφική αυτονομία που προήλθε από τις εθνοτικές εντάσεις, την πολιτική εκπροσώπηση και την εκπαίδευση στην αλβανική γλώσσα, είχε φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού το 2001, όταν οι Αλβανοί των Σκοπίων εξεγέρθηκαν. Τότε μεσολάβησε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και επιτεύχθηκε η Συμφωνία της Οχρίδας, παρέχοντας στους Αλβανούς περισσότερα δικαιώματα.

Για τους πολίτες σλαβικής καταγωγής, που είναι η πλειοψηφία, στη χώρα το ζήτημα του ονόματος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα. Για τους Αλβανούς είναι ένα μηδαμινό πρόβλημα, ακόμη και αν η ονομασία της χώρας γίνει «Βόρεια Μακεδονία».

«Εμάς μας ενδιαφέρει η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται» δήλωσε ο Χότζα και συνέχισε: « από ότι φαίνεται οι πρεσβευτές της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται εδώ για να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους και τις βρωμιές τους».

Ένας ανώτερος διπλωμάτης των Δυτικών δήλωσε ότι : «Είμαστε πολύ μακριά από μια σύγκρουση, όπως το 2001, αλλά οι Αλβανοί γίνονται ολοένα και πιο ανυπόμονοι».

«Η πΓΔΜ είναι όπως ένα τρένο με δύο μηχανές που τραβούν τα βαγόνια ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατευθύνσεις» δήλωσε το Reurers ο Αλβανός συγγραφέας Κίμ Μεχμέτι και συνέχισε: « η συμφωνία της Οχρίδας είναι άκυρη σήμερα».

Η Ελλάδα μπλόκαρε την προσπάθεια της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, υποστηρίζοντας ότι το όνομά της υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της δικής της βόρειας επαρχίας που έχει το ίδιο όνομα. Το ίδιο ζήτημα έχει μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Δυτικός πρεσβευτής, επικαλούμενος στρατιωτικές πληροφορίες, υποστήριξε ότι στην πΓΔΜ υπάρχουν περίπου 400 ένοπλοι Αλβανοί. Ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης, ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ωστόσο, άλλοι διατείνονται ότι και αν υπάρχουν πάρα πολλά όπλα, οι κάτοχοί τους δεν είναι επαναστάτες.

Μετά την απογραφή του 2001 πολλοί Αλβανοί διοικητές παρέδωσαν τον οπλισμό τους και κατηγόρησαν για αυτό τον αλβανό πρόεδρο του DUI, Αλί Αχμετί, που τους προέτρεψε να το κάνουν.

Και ο Αχμετί, σήμερα, συμμετέχει με το κόμμα του στην κυβέρνηση του Γκρουέφσκι και υποστηρίζει ότι οι διαφορές επιλύονται με διαπραγματεύσεις και ζητά και από τους άλλους Αλβανούς να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος