Σκόπια: Επιστολή υποστήριξης Ευρωβουλευτών προς Μιλοσόσκι

Μάιος 2, 2010



Επιστολή υποστήριξης για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ επέδωσε η ομάδα των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η πΓΔΜ είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να είναι σε θέση, όμως, να ενταχθεί θα πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις. Εμείς ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές», τονίζουν στην επιστολή τους.

Η επιστολή υπογράφεται από οκτώ επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών που εκπροσωπούν 54 ευρωβουλευτές, όπου τονίζεται η μελλοντική ένταξη των Σκοπίων, θα εμπλουτίσει την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει περιθώριο για τις αξίες και τις παραδόσεις της χώρας σας στο πλαίσιο της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 2 της Συνθήκης της Λισαβόνας, στο οποίο ορίζει ότι «η Ένωση βάσει της Συνθήκης σέβεται την ισότητα των κρατών μελών καθώς και την εθνική ταυτότητα τους» σημειώνει η επιστολή.

Τα μέλη της Ομάδας των Ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης θα πρέπει να ενεργούν μόνον εντός των εξουσιών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών.

« Κατά συνέπεια, η αρχή της αναλογικότητας, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το έργο της ΕΕ δεν θα είναι έξω από αυτό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των συμφωνιών. Το Κοινοβούλιό σας είναι εθνικό και έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των αρχών της αναλογικότητας και της ισότιμης παρουσίας» τονίζεται στην επιστολή.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσιευμένο κείμενο η επιστολή εστάλη στον υπουργό των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, στις 25 Μαίου 2010, και χρησιμοποιήθηκε το συνταγματικό όνομα της χώρας.



( σ.σ. Αγνόησαν, δηλαδή, στην ουσία, την επίσημη παραδεκτή ονομασία της πΓΔΜ ως “FYROM”)







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος