Τούρκος πρέσβης -πΓΔΜ : Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής των Σκοπίων


Ιούνιος 3, 2010

«Η Τουρκία παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της πΓΔΜ, στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στη διαμάχη της για το όνομα και θεωρεί ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως αυτή θέλει»

Τα παραπάνω τονίστηκαν από τον απερχόμενο πρεσβευτή της Τουρκίας στα Σκόπια, Χακάν Αρσιάν Οκτσάλ, στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Σκοπίων.

Ο Οκτσάλ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του παρουσίασε λεπτομέρειες του συμβάντος με την ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα και στην ισραηλινή επίθεση της Δευτέρας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Αναφέρθηκε στις διπλωματικές ενέργειες που ελήφθησαν από την Τουρκία, καθώς και στις δηλώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στην καταδίκη του περιστατικού από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Τόνισε, μάλιστα, ότι άρχισε μια πρωτοβουλία για αμερόληπτη έρευνα των γεγονότων, ώστε να προσδιοριστούν οι ένοχοι.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η όποια πιθανή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προς το Ισραήλ, θα αποφασιστεί από την τουρκική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Ο Οκτσάλ δεν δίστασε να δηλώσει ότι ο αντισημιτισμός δεν αποτελεί μέρος του τουρκικού πολιτισμού και υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε την κρατική οντότητα του Ισραήλ.

Η σκοπιανή, εξάλλου, κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δια της προέδρου Σιλβάνας Μπόνεβα, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε, επιπρόσθετα, ότι καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τίθεται υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων.

Εξέφρασε, ακόμη, τη λύπη της για το περιστατικό στο οποίο αφαιρέθηκαν ανθρώπινες ζωές και τάχθηκε υπέρ μιας αμερόληπτης έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα γεγονότα, κατά της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος