Σκόπια- Άλλα ντ’ άλλων : Μετά το ΝΑΤΟ υπάρχει και η …Ρωσία



Ιούνιος 21, 2010

«Η έλλειψη σαφούς οράματος και κατευθυντήριας γραμμής», γράφει ο συντάκτης της σκοπιανής εφημερίδας ‘Βρέμε’, « ωθούν τους  ανώτατους αξιωματούχους της χώρας να στρέφονται σε άλλα κέντρα εξουσίας, όπως η Ρωσία, για να αποδείξουν ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν είναι η μοναδική λύση».

Αυτήν την εκδοχή αξιολογούν οι πολιτικοί αναλυτές με τις συναντήσεις του σκοπιανού προέδρου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρά το κύριο βάρος της συνάντησης, που ήταν η οικονομική συνεργασία, χρησιμοποιήθηκε, όμως,  αυτή, για να σταλεί ένα μήνυμα ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να περιμένει για πάντα την ΕΕ και να ζητά ‘έλεος’ από τα μέλη της και να επισημάνει, επίσης,  ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί οδοί. (...)

Ωστόσο ο Ανδρέας Στοϊκόφσκι, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Παιδείας των Σκοπίων, θεωρεί ότι η σκοπιανή εξωτερική πολιτική είναι παρορμητική και χωρίς στρατηγική και έτσι μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την επίσκεψη Γκεόργκε Ιβάνοφ και Σταυρέφσκι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

«Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Ρωσία;» δήλωσε ο Στοϊκόφσκι, «η πΓΔΜ δεν μπορεί να έχει πιο στενές σχέσεις από αυτές που έχει η Σερβία. Είναι ακατανόητη αυτή η πολιτική, όταν όλοι είμαστε προσανατολισμένοι στις Βρυξέλλες, ως μοναδική μας επιλογή».

Πολιτικοί αναλυτές των Σκοπίων πιστεύουν ότι στη διαμάχη για το όνομα, η Ρωσία παίζει συχνά διπλό παιχνίδι και ότι βρίσκεται πιο κοντά στα Σκόπια από ότι στην Αθήνα.

Παρόλο, όμως, που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, αυτό, ωστόσο, ισχύει μόνο για τις διμερείς της σχέσεις, ενώ στους στους διεθνούς οργανισμούς γίνεται αναφορά ως FYROM.

Στη διάρκεια μάλιστα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και μετά τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία κατανοεί τη θέση της Ελλάδας ως προς τη στάση της για το όνομα και παρότρυνε την πΓΔΜ να βρει έναν τρόπο για την επίλυση της διμερούς διαφοράς.

Εξάλλου ο Μερσέλ Μπιλιάλι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του FON, θεωρεί παράλογο, όταν όλα τα γειτονικά κράτη, που επί δεκαετίες ανήκαν στη Ρωσική Συμμαχία, έχουν τώρα μετακινηθεί προς τη Δύση, η πΓΔΜ να κινηθεί προς μια αντίθετη κατεύθυνση.

Άλλοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι σε μια δεδομένη στιγμή, καθώς ανοίγεται η «ρωσική επιλογή», η πΓΔΜ να κάνει ένα ριζοσπαστικό βήμα ώστε να επωφεληθεί από την προσέγγιση αυτή στο οικονομικό πεδίο και να ακολουθήσει η χώρα το παράδειγμα της Σερβίας, η οποία προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ρωσικών επενδύσεων, κυρίως στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Η Σερβία έχει λάβει δάνειο από τη Ρωσία, ύψους ενός δις Ευρώ και τα 350 εκατ. ευρώ είναι για την πληρωμή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της και τα 650 εκατ. είναι επενδυτικές πιστώσεις. Σε αντάλλαγμα η Σερβία πώλησε τη πετρελαϊκή βιομηχανία της στην Gazprom ώστε να εισάγει σε προνομιακές τιμές ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην επίσκεψη της σκοπιανής ηγεσίας στην Αγία Πετρούπολη υπεγράφη μια συμφωνία με τη Ρωσία για συμψηφισμό οφειλής ποσού 60 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν από κοινού στο έργο παροχής φυσικού αερίου στην πΓΔΜ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος