Βουλγαρία: Φίμωτρο σε Bloggers και χρήστες Facebook στην προεκλογική περίοδο




Σόφια. Ιούνιος 20, 2010



Την πρόθεσή της να χαλιναγωγήσει τα δημοσιεύματα των Βουλγάρων bloggers καθώς και τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου Facebook, ανήγγειλε σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση.

Θα εφαρμόσει κώδικα δεοντολογίας και θα αντιμετωπιστούν ως μέσα ενημέρωσης, ώστε να παύσουν τα φαινόμενα των ανώνυμων πολιτικών συκοφαντιών.

Αυτό αναφέρει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα ‘Μόνιτορ’ όπου σύμφωνα με την πρόεδρο της Προσωρινής Επιτροπής, Φιντόσοβα Ίσκρα, θα συνταχθεί σύντομα ο νέος νόμος που θα αναφέρεται, κατά πρώτο λόγο, στην προεκλογική περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα μέχρι σήμερα κανένας νόμος δεν διέπει το δικτυακό χώρο ώστε να ρυθμίζει τον όγκο των πληροφοριών που διοχετεύονται σε αυτόν.

Ο στόχος του νέου νόμου είναι να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας όπου θα υπάγονται οι ιστοσελίδες και στον οποίο θα τις έχει δηλώσει ο διαχειριστής τους.

Οι δημοσιεύσεις (αναρτήσεις) δεν θα είναι ανώνυμες, δεν θα αφήνουν περιθώρια συκοφάντησης πολιτικών ή διασυρμό της φήμης πολιτών και θα υπόκεινται σε κυρώσεις στις οποίες υφίστανται σε όλον τον Τύπο.

Το σχέδιο νόμου είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης και της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει στο παγκόσμιο δίκτυο.

Ένα βασικό ζητούμενο είναι η απαγόρευση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο και η δημοσίευση ανώνυμων κειμένων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος