Βασανίστηκε από πράκτορες της CIA και τώρα μηνύει τα Σκόπια

Ιούνιος 16, 2010



Ο Χάλεντ Ελ Μασρί ( Khaled El Masri) κατέθεσε μήνυση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, για την απαγωγή του από τη CIA, που πραγματοποιήθηκε σε σκοπιανό έδαφος.

Έτσι, η πΓΔΜ, -σημειώνει το δημοσιογραφικό τμήμα του καναλιού ‘5’, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έχει εναχθεί στο Στρασβούργο για παράνομες πράξεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μασρί, η αγωγή κατατέθηκε στο Στρασβούργο, εναντίον των αρχών των Σκοπίων.

Ο Χάλεντ Ελ Μασρί ισχυρίζεται ότι το 2003 απήχθη στα Σκόπια από την τοπική αστυνομία και παραδόθηκε στους πράκτορες της CIA. Αυτοί τον μετέφεραν στο Αφγανιστάν όπου βασανίστηκε για αρκετούς μήνες να μαρτυρήσει ότι ήταν στέλεχος της Αλ Κάιντα. Μετά από αρκετό καιρό διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί …λάθους της CIA.

Ο Μασρί κατέθεσε αστική αγωγή κατά των σκοπιανών δικαστηρίων. Ωστόσο το σκοπιανό υπουργείο Εσωτερικών αποποιείται τις ευθύνες του, ισχυριζόμενο ότι ποτέ δεν τον είχε συλλάβει ή παραδώσει στη CIA.

Στην περίεργη αυτή υπόθεση άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση, αφού ο Μάσρι έχει γερμανική ιθαγένεια αν και κατάγεται από το Λίβανο.

Εξάλλου, αμερικανοί αξιωματούχοι καθώς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της Δικαιοσύνης για να αναγνωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το λάθος των μυστικών υπηρεσιών τους.

Στο μεταξύ ο Μάσρι βρίσκεται στη φυλακή στη Γερμανία, όπου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια για επίθεσή του σε τοπική υπάλληλο, η οποία ισχυρίστηκε ότι η παράνομη απαγωγή του στα Σκόπια έγινε μόνον στη φαντασία του.

Όπως σημειώνει το σκοπιανό κανάλι, ο Μάσρι θα βρίσκεται στη φυλακή όταν το Στρασβούργο θα εξετάσει τη μήνυση του εναντίον των Σκοπίων για συμμετοχή τους στην λάθος απαγωγή του.





Σημείωση «Άρθρα και Σκέψεις» :
 Στα τέλη του 2003 ο El Masri έφυγε από το Ούλμ της Γερμανίας και πήγε στα Σκόπια για διακοπές. Επειδή το όνομά του ήταν περίπου ίδιο με του τρομοκράτη της Αλ Κάιντα, Al Masri, συνελήφθη από τους σκοπιανούς αστυνομικούς . Οι τελευταίοι επικοινώνησαν με το παράρτημα της CIA στα Σκόπια και τον παρέδωσαν. Στη συνέχεια ο Ελ Μασρί μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν και υποβλήθηκε και βασανιστήρια για να ‘ μαρτυρήσει’. Στο «κέντρο» αυτό του Αφγανιστάν υπήρχαν ύποπτοι τρομοκράτες από το Πακιστάν, την Τανζανία, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ο αναφερόμενος τρομοκράτης και η σύλληψη του έγινε από ορθογραφικό λάθος του ονόματός του, αφέθηκε μετά από πολλούς μήνες ελεύθερος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος