Αλβανοί Σκοπίων: Να ενταχθούμε στην Αλβανία!




Ιούλιος 2, 2010

Φωτιές άναψε η πρόταση της Σερβίας για ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο. Ξεσηκώθηκαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ και ζητούν την ένταξη τους στην Αλβανία!

«Η ανταλλαγή των εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας είναι μια επικίνδυνη πρόταση, για όλες τις χώρες της περιοχής», γράφει η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων ‘Λάιμ’.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, η πΓΔΜ, είναι μια χώρα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από μια πιθανή ‘εμπορική’ ανταλλαγή της Πρίστινας με το Βελιγράδι, για την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, του Βόρειου Πρέσεβο. Ο Μπούτσκοφσκι θεωρεί ότι η μόνη λύση για τη διατήρηση των συνόρων των Βαλκανίων είναι η ένταξη της περιοχής στο ΝΑΤΟ.

« Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ήταν η μεγάλη χαμένη σε μια τέτοια περίπτωση. Όπως ήρθαν τα πράγματα, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή η υπ’ αριθμό 'Ένα' προτεραιότητα της χώρας, είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Μπούτσκοφσκι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος BDK του Κοσσυφοπεδίου, Χούσνι Σακίρι, πρόκειται για ένα πολιτικό σερβικό σενάριο.

«Η ανταλλαγή των εδαφών είναι ένα παιχνίδι της Σερβίας. Προκαλεί πάντα τους Αλβανούς. Οι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιδείξουν σοφία και να μην πέσουν θύματα αυτής της πολιτικής, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σχετικά με την εδαφική κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου. Η περιοχή του Πρέσεβο είναι δική μας, που την κατείχαν οι Σέρβοι από το 1912» δήλωσε ο Σακίρι (Shaqiri).

Ωστόσο, θα προσθέσει ο Σακίρι, ότι σε μια ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, οι Αλβανοί της πΓΔΜ θα ζητήσουν να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο ή την Αλβανία.

« Το BDK ζητάει να γίνει δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας, ενός κράτους με ένα έθνος. Αν οι Σλαβομακεδόνες δεν θέλουν να συνυπάρχουν με τους Αλβανούς, μέσα από ένα δημοψήφισμα το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Σακίρι.

Τη Σερβική πρόταση για ανταλλαγή εδαφών η Πρίστινα την έχει απορρίψει καθώς και οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο πρώην υπουργός εσωτερικών, Lubomir Frckovski, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο ανταλλαγής εδαφών "θα κάνει Βοσνία" την πΓΔΜ.

Ο Αλβανός ιστορικός Ραμίζ Αμπντούλι θα τονίσει:

« Μια τέτοια εκδοχή, αλλαγή των συνόρων, θα προκαλούσε μεγάλη πυρκαγιά που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και πέρα από την περιοχή των Βαλκανίων»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος