Βουλγαρία: Η αντιπυραυλική προστασία και η αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Ιούλιος 4, 2010.


Την περασμένη εβδομάδα ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Άνγιου Άγγελοφ μετέβη στις ΗΠΑ για 7ημερη επίσκεψη, προκειμένου να διαβουλευτεί με το αμερικανικό Πεντάγωνο το σχεδιασμό της αντιπυραυλικής προστασίας που θα εγκατασταθεί στη Βουλγαρία.

Μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων αυτών ζήτησε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών χρήσεων για τη βουλγαρική πολεμική αεροπορία.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα «24 ώρες» ο Βούλγαρος υπουργός επικέντρωσε την προσοχή του στα  F-16, χωρίς, όμως, τελικά να αποκλείει και τα σουηδικά αεροσκάφη Gripen και τα ευρωπαϊκά Eurofighter.

Η επιλογή θα εξαρτηθεί από το συνολικό κόστος και το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών.

Σε σημερινό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι υπάρχει κόλλημα με το ύψος της δαπάνης και το Υπουργείο θα εξετάσει την προοπτική αγοράς των μαχητικών F-16 από δεύτερο χέρι αλλά και τις τιμές που προσφέρουν άλλες εταιρίες του είδους.

Ο Άγγελοφ δήλωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν νέα ελικόπτερα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της Βουλγαρίας και ότι θα επισκευάσουν τα ρωσικά ‘Μι -17’, «ώστε να εκσυγχρονιστούν μέχρι να βρεθούν χρήματα για αγορά νέων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος