ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Εμείς την πάμε, η Ευρώπη μας πάει;»




Ιούλιος 13, 2010.

"Πριν από μια δεκαετία η ευρωπαϊκή διεύρυνση ήταν στο πρόγραμμα και από τις δύο πλευρές. Τώρα, έχουμε την αίσθηση ότι, τουλάχιστον, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και σε ορισμένους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, επικρατεί κόπωση στην ιδέα της περαιτέρω επέκτασης. Αν όμως ζητάμε ομόθυμα την ένταξη, ίσως μπορέσουμε να προσελκύσουμε την προσοχή της ΕΕ», δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βεσέρνιε Νόβοστι».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, προφανώς απασιόδοξος, δήλωσε ότι η χώρα του προχωράει με σταθερά βήματα προς την προοπτική ένταξη της, στην ΕΕ, αλλά αμφισβητεί αν υπάρχει η θέληση και η ίδια προθυμία από τις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην ελληνική θέση δήλωσε ότι η Ελλάδα μπαίνει εμπόδιο στην πΓΔΜ για την ένταξή της και «αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα, δεν ακόμη έτοιμη να ωθήσει, ως ατμομηχανή, στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την περιοχή»

Επεσήμανε, ακόμη, πως, μάλλον, η σερβική πλευρά δεν έχει …καταλάβει τους λόγους που η πΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Όσον αφορά τη σχισματική «μακεδονική Ορθόδοξη εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από το σερβικό Πατριαρχείο, δήλωσε με το γνωστό του θράσος. ότι «ανήκει στις αγκάλες της χριστιανοσύνης» και επεσήμανε πως «το καλοκαίρι οι Σέρβοι τουρίστες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάνε στην ‘μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία’ να προσευχηθούνε»…

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος