Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης της Μόσχας επισκέφθηκε το Άγιο Όρος

Ιούλιος 11. 2010


Την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010, αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης της Μόσχας με επικεφαλής την Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά της ρωσικής πρωτεύουσας κ. Β. Σεβτσιούκ επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ειδικοί στην συντήρηση, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, τεχνοκριτικοί και εκπρόσωποι του Ιδρύματος για την αρωγή στην αναστήλωση των ρωσικών ιερών του Αγίου Όρους.

Ο βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν η πρακτική γνωριμία με το χαρακτήρα και τον όγκο των εργασιών για την αναστήλωση και την ανακαίνιση της αρχαιότερης ρωσικής Σκήτης του Παλαιού Ρουσικού του Αγίου Όρους

Εν όψη της επικείμενης χιλιετούς επετείου της ρωσικής παρουσίας στο αγιώνυμο Όρος, ο Δήμαρχος της Μόσχας κ. Γιούρι Λουζκώφ, ο οποίος επισκέφθηκε το Περιβόλι της Παναγίας, στις αρχές Ιουνίου, αποφάσισε να συμβάλει στην αναστήλωση της προαναφερθείσης Σκήτης και την αποκατάσταση της γύρω περιοχής για λογαριασμό του Δημαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με τον εγκριθέντα σχεδιασμό της αναστήλωσης στην πρώτη φάση, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στο Άγιο Όρος θα μεταβεί ομάδα φοιτητών του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Μόσχας με σκοπό την παροχή της πρακτικής βοήθειας στην επιτέλεση των έργων κάτω από την εποπτεία των ειδικών στη συντήρηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε, αυτή τη στιγμή προβλέπεται η επιτέλεση των έργων της υψηλής ποιότητας για την επιστημονική αποκατάσταση του μοναχικών κελιών του μοναστηριού και του Καθολικού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος. Η ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μοναδικές εικόνες του τέμπλου του Καθολικού.

Σύμφωνα με το σχέδιο η αποπεράτωση όλων των έργων προγραμματίζεται εντός των 18 μηνών.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με την εντολή του Δημάρχου της Μόσχας η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, ακόμη, την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο και την αδελφότητα.
Ο πατέρας Χριστόδουλος έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί στη Μόσχα στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου ε.ε.
Ακόμη,  κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιτεύχθηκε η συμφωνία για την μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου για προσκύνημα στη Ρωσία.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ