Σκόπια: Τρομάζει η πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου




Ιούλιος 13, 2010.

Η μεγαλύτερη ηττημένη, θα ήταν η πΓΔΜ, από μια ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων, στην περίπτωση του διαχωρισμού της πολυεθνικής οντότητας της, εξαιτίας της αντίθεσης μεταξύ των σλαβικών και αλβανικών κομμάτων, επισημαίνει σε άρθρο της, σήμερα, η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «Κόχα Έρε»

Η πΓΔΜ θα υποφέρει πολύ περισσότερο από μια διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι αναφορές για ανταλλαγές εδαφών στην περιοχή μπορεί να βλάψει εύκολα την εύθραυστη ειρήνη και να ξυπνήσουν τα πνεύματα του παρελθόντος, όπου ριζοσπαστικές ομάδες είχαν τον πρώτο λόγο.

Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μπορεί πάλι να ξεσηκωθούν, με αφορμή τις πληροφορίες που έρχονται από τη Σερβία, ότι σκοπεύει να προτείνει ανταλλαγή σε εδαφικές ζώνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτούς, η μεγάλη χαμένη θα είναι η πΓΔΜ, με την αλλαγή των συνόρων, όπου θα δημιουργηθούν μπλοκ μεταξύ σλαβικών και αλβανικών κομμάτων.

Ωστόσο, γράφει το δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δεχθεί ο διεθνής παράγοντας μια αλλαγή των συνόρων και κατόπιν να γίνουν τα νέα κράτη, δεκτά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπλαγκόια Μαρκόφσκι, στρατιωτικός αναλυτής, αναφερόμενος στην ιστορία των συνόρων στα Βαλκάνια, δηλώνει ότι η Σερβία δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι έχει χάσει το Κοσσυφοπέδιο και γι’ αυτό δεν μπορεί να καταλήξει σε ρεαλιστικές προτάσεις.

«Σοβαρό κίνδυνο για την πΓΔΜ δεν περιμένουμε. Από την εξέλιξη των γεγονότων θα εξαρτηθεί αν τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα ή ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για το κράτος», δήλωσε ο Μαρκόφσκι.

Διπλωματικές πηγές στη Σερβία την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το Βελιγράδι θα προσφέρει αντάλλαγμα το έδαφος της Νότιας Σερβίας, την κοιλάδα του Πρέσεβο, σε αντάλλαγμα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, δήλωσε ότι η σερβική θέση για το Κόσσοβο κερδίζει μεγάλο αριθμό οπαδών και είναι πιθανόν να υπάρξουν εκλογές για την ανάδειξη νέων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής, Άλμπερτ Μούσλιου, θεωρεί ότι η κατανομή των εδαφών δεν είναι τόσο απλή δουλειά, αλλά, ίσως, υπάρξει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

«Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπλοκές κυρίως στην πΓΔΜ αλλά και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Όσο αφορά το Κοσσυφοπέδιο,  δεν έχουν τοποθετεί στο ζήτημα αυτό πολλές χώρες, καθώς  αναμένουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον καθορισμό του Κοσσυφοπεδίου, πριν προβούν σε οποιαδήποτε αναφορά» δήλωσε ο Μούσλιου.

Σε αντίθετη με τα παραπάνω, ο Γιάνκο Μπόσεφ, του «Κινήματος για τη Μακεδονία» θεωρεί ότι η πΓΔΜ δεν απειλείται από τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

«Η πΓΔΜ θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα, καθώς στηρίζεται από την πολιτική των ΗΠΑ για την περιοχή, η οποία είναι η, πραγματικά, ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο» εκτίμησε ο Μπάσεφ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος