Κοσσυφοπέδιο: Αυτοκρατορική υποδοχή Τόνι Μπλερ...




Ιούλιος 9, 2010

Αυτοκρατορική υποδοχή επεφύλαξαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στην διήμερη επίσκεψή του στην Πρίστινα.

Ο Τόνι Μπλερ έφθασε στην Πρίστινα χθες το απόγευμα όπου έγινε δεκτός από τις αρχές και πλήθος κόσμου.

Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Χατσίμ Τάτσι, ο οποίος του επεφύλαξε τη μέγιστη υποδοχή ξένου επισήμου.

Στη συνέχεια έγινε δεκτός από το πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου. Σήμερα ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός μιλήσει στην ολομέλεια του κοινοβουλίου σε εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο Μπλερ θα λάβει σε ειδικήτελετή το «Χρυσό μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου. Το μετάλλιο αυτό ήταν μια απόφαση του προηγούμενου προέδρου Ιμπαήμ Ρουγκόβα.

Ο Τόνι Μπλερ, μαζί με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, θεωρούνται από τους Κοσσοβάρους οι μεγαλύτεροι φίλοι του Κοσσυφοπεδίου αφού είχαν στρατηγικό ρόλο οι δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά σερβικών στόχων στη διάρκεια της απόσπασης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Οι δρόμοι της Πρίστινα είναι γεμάτες με αφίσες του πρώην βρετανού πρωθυπουργού, όπου εμφανίζεται ως φίλος και ήρωας των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Μάλιστα, ο Μπλέρ στην τελευταία θητεία του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ήταν η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος