Σκόπια-Ανάλυση: Απαραίτητη η συναίνεση των κομμάτων στη διαμάχη με Ελλάδα




Ιούλιος 9, 2010

Η τεταμένη πολιτική κατάσταση στα Σκόπια με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις του κόμματος του Γκρουέφσκι και του σοσιαλιστικού του Τσερβενκόφκσι, προβληματίζει τους αναλυτές σχετικά με την εκκρεμότητα του ονόματος της χώρας.

«Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, καθώς και βελτιωμένη ατμόσφαιρα μετά τις συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών, Γκρουέφσκι και Παπανδρέου» γράφει σήμερα ο συντάκτης του ‘Αλσάτ’.

Αυτά, τουλάχιστον, είναι ενθαρρυντικά μηνύματα, συνεχίζει ο σχολιαστής, που κυκλοφορούν μεταξύ των ξένων πρεσβευτών αυτή την περίοδο.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Τα δύο κόμματα εξουσίας, το SDSM και το VMRO-DPMN, ανταλλάσσουν κάθε μέρα εκφράσεις με λεξιλόγιο ολοένα και σκληρότερο.

Είναι δυνατόν να επιτευχθεί συναίνεση σε αυτήν την κατάσταση; διερωτάται ο σχολιαστής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Σλόμπονταν Τσάσουλε, η συναίνεση είναι καθοριστική και αναγκαία. Τα δύο μέρη, πρόσθεσε, έχουν κατέβει αρκετά στα μάτια των πολιτών, σχεδόν στο κατώτατο σημείο αξιοπιστίας.

«Η μόνη πολιτική σανίδα σωτηρίας τους είναι να καθίσουν να συζητήσουν, έστω προσωρινά μέχρι τις εκλογές για να χαράξουν μια εθνική στρατηγική για την χώρα και να την ακολουθήσουν απαρέγκλιτα, τουλάχιστον, για τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα», θα πει ο Τσάσουλε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον πρώην βουλευτή Νάσερ Ζιμπέρι είναι αδύνατο να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών εκφράσεων.

«Η εντύπωσή μου είναι πως οι ρήξεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν γίνονται για εθνικά θέματα , όπως το όνομα ή η ταυτότητα, αλλά για τον αγώνα μόνον της απόκτησης του σκήπτρου της εξουσίας» δηλώνει ο Ζιμπέρι

Θα προσθέσει, ακόμη, πως η έλλειψη συναίνεσης στα κόμματα για το ζήτημα του ονόματος, μειώνει την πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος.

Γιατί, όπως το έχει δηλώσει και η κυβέρνηση, αν αποδεχθεί μια λύση, στη συνέχεια θα δεχθεί επίθεση από την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, αν πιστεύει κανείς ότι θα καταλήξει κάποιος σε μια λύση χωρίς συναίνεση, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ακραίες καταστάσεις με διάσπαση του κοινωνικού ιστού, σημειώνει ο σκοπιανός αναλυτής.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος