Διχάζει η Χάγη για το Κοσσυφοπέδιο




Ιούλιος 23, 2010

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, διότι το δίκαιο δεν απαγορεύει αποφάσεις του είδους αυτού.

Οι συντάκτες της δήλωσης της ανεξαρτησίας δεν είναι προσωρινοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά καθορίζονται ως η ηγετική ομάδα που εκλέχθηκε δημοκρατικά από το λαό του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το διεθνές δίκαιο δεν περιέχει απαγόρευση σχετικά με τις δηλώσεις ανεξαρτησία. Ως εκ τούτου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου της 17ης Φεβρουαρίου 2008, δεν έβλαψε τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Hisashi Ovada, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο προαναφερθείς πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 10 δικαστές από τις χώρες: Σλοβακία, Μαρόκο, Βραζιλία, και Ρωσία. Για διαδικαστικούς λόγους ο Κινέζος δικαστής έμεινε εκτός ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το Δικαστήριο επέλεξε μια συμβιβαστική απόφαση, αφού δεν επελέγη μια άμεση απάντηση, στο να αποφαίνεται, δηλαδή, ότι η ανακήρυξη του Κοσσυφοπεδίου κηρύσσεται νόμιμη ή όχι.

Οι γνώμες πάντως των αναλυτών διίστανται, αφού άλλοι προβλέπουν πως δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για αναγνώριση της Πρίστινας και από άλλες χώρες που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ άλλοι φοβούνται ότι αφού το Κοσσυφοπέδιο δεν παρουσιάζει καμία παραβίαση των διεθνών νομικών αρχών θα μπορούσε να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο.

Για την συζήτηση της νομιμότητας της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είχαν περιληφθεί τριάντα χώρες, το οποίο αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών. Στις διαδικασίες συμμετείχε ενεργά η Κίνα, αν και δεν εκδηλώθηκε ανοικτά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Τη σερβική θέση υποστήριξαν 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος