Σερβία: ‘Θα αναγνωρίσουν και οι 27 της ΕΕ το Κοσσυφοπέδιο;’


Αύγουστος 8, 2010.

Σε επίσημη ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε ότι οι κυβερνήσεις και των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου το ζήτημα αυτό να προχωρήσει στο Συμβούλιο του ΟΗΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει την ημερομηνία της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 ως τελευταία προθεσμία για να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη, στο ζήτημα του σχεδίου ψηφίσματος της Υπουργού Εξωτερικών κ. Catherine Ashton που αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Πρίστινα (σ.σ. δημοσιεύθηκαν στο εικονιζόμενο ‘Ζέρι Ίνφο’ της Πρίστινας).

Οι πηγές αυτές, σημειώνεται στη σερβική ανακοίνωση, αναφέρουν ότι οι παράγοντες των Βρυξελλών θα περιμένουν τις προσεχείς ημέρες την ενδεχόμενη τελική συμφωνία όλων των κρατών μελών, για να διαπιστώσουν αν το σύνολο των κρατών της ΕΕ θα κρατήσει ενιαία στάση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η θετική ανταπόκριση όλων των χωρών θα επέτρεπε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μια μοναδική θέση στη Νέα Υόρκη», ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι η Ισπανία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη πλήρους συναίνεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

( σ.σ. Η Ισπανία, λόγω του ζητήματος, φυσικά, της αυτονομίας των Βάσκων)

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος