Σκοπιανός Διπλωμάτης: Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τη χώρα όχι οι μετανάστες…




Αύγουστος 8, 2010.

«Η λογική της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, στη διαμάχη για το όνομα της χώρας, όπως απαιτούν τα διάφορα σωματεία των Σλάβων μεταναστών, είναι και επιβλαβής και θανατηφόρα για το μέλλον της χώρας» είπε ο πρώην διπλωμάτης Νεζίμι Μάχι, σχολιάζοντας τα αιτήματα της σλαβομακεδονικής διασποράς.

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη το μέλλον της χώρας πρέπει να καθορίζεται από τους πολίτες της και όχι από τους μετανάστες.

«Νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο, θανάσιμο θα έλεγα, για τη πΓΔΜ μια πιθανή αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Γιατί αυτό θα σημάνει την εισδοχή της χώρας σε έναν κύκλο που είναι άγνωστο πότε και πώς θα βγει. Το μέλλον της ‘Μακεδονίας’ θα πρέπει να καθορίζεται από τους πολίτες της, ανεξάρτητα από τον εθνικό τους προσανατολισμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των ανθρώπων που ζουν εκτός της χώρας, της διασποράς δηλαδή», δήλωσε σήμερα ο Νεσίμι.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάρτισή τους στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, ο πρώην διπλωμάτης, τόνισε ότι η χώρα έχει πράγματι έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, άμεσα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από τη στιγμή που θα οριστεί η ημερομηνία προσχώρησης της χώρας σε αυτήν . Πιστεύω ότι η ομάδα που θα ασχοληθεί με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι πολύ επαγγελματική και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστούν οι πολιτικές και οι κομματικές συμμετοχές και οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πολύ καλοί εμπειρογνώμονες», είπε ο Νεζίμι.

Χθες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει 850 υπαλλήλους από το δημόσιο τομέα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος των διαπραγματεύσεων, δίχως να αποκλείει τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος