Κόμμα των Σκοπίων ζητά από ΕΕ επιστροφή των ‘κατεχόμενων εδαφών’ της Μακεδονίας





Αύγουστος 9, 2010.

Οι αντιπρόσωποι του κόμματος των Σκοπίων ‘ТМОРО-ВЕП’ θα υποβάλλουν έκθεση στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ‘επιστροφή του 90 τοις εκατό των κατεχομένων εδαφών της Μακεδονίας’, αναφέρει σήμερα η τηλεόραση Άλσατ στη σλαβική γλώσσα.

Το ακροδεξιό αυτό κόμμα των Σκοπίων ισχυρίζεται, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του, Στράσο Ανγκελόφσκι, ότι τα εδάφη αυτά καταπατούνται σήμερα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία και κατασχέθηκαν με την υπογραφή της σύμβασης του Βουκουρεστίου το 1913.

Τα αρχικά ТМОРО-ВЕП βγαίνουν από τις σλαβικές λέξεις: «Татковинска Македонска Организација за Радикална Обнова - Вардар, Егеј, Пирин-Преспа», που θα πουν:

«Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση της Ριζοσπαστικής Αποκατάστασης του Βαρδάρη, του Αιγαίου, του Πιρίν και των Πρεσπών»

Το κόμμα αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και στις έξι εκλογικές περιφέρειες των Σκοπίων και κέρδισε μόνο ένα μηδενικό ποσοστό (0,08%) ή 744 ψήφους.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα Σκόπια στις 11 Ιουνίου 2008, το ТМОРО-ВЕП, πήρε 4. 319 ψήφους ή 0,44 % του συνόλου των έγκυρων ψήφων.

Στην ιδρυτική του πράξη, το ТМОРО-ВЕП, προβλέπει τη δημιουργία ενός εθνικού κράτους του «μακεδονικού» λαού και την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συνθήκης του Βουκουρεστίου με στόχο την ενοποίηση της γεωγραφικής Μακεδονίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος