Αλβανική Εφημερίδα: Ο Δρούτσας καταδικάζει τον ξεσηκωμό της ελληνικής μειονότητας




Αύγουστος 18, 2010

Τίρανα.

«Η Αθήνα καταδικάζει επίσημα τη χρήση της δολοφονίας του 35χρονου Αλέξανδρου Γκούμα (σ.σ. πρόκειται για τον Αριστοτέλη Γκούμα) από τη Χιμάρα, ως πρόσχημα για την προώθηση αναταραχής στην Αλβανία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, στη διάρκεια συνέντευξής του προς το σταθμό ‘Sky’, κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η Ελλάδα αποστασιοποιείται από όλα αυτά τα άτομα που προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση από το σοβαρό αυτό περιστατικό».

Τα παραπάνω γράφει σήμερα η αλβανική εφημερίδα «Μπαλκάν» σε πρωτοσέλιδη αναφορά της και θα συνεχίσει:

«Ο επικεφαλής του Δήμου της Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος και ο επικεφαλής του κόμματος ‘PBDNJ’ (της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία), Βαγγέλης Ντούλε, υποστήριξαν δημόσια την εξέγερση των κατοίκων της Χιμάρας που διαμαρτύρονται για τη ‘δολοφονία του αείμνηστου’ (σ.σ. « vrasjes së të ndjerit» λέξεις της εφημερίδας, ενώ συνήθως το αναφέρουν ως περιστατικό ή ατύχημα- incidentit ) και έκλεισαν την εθνική οδό Αυλώνα-Άγιους Σαράντα για 13 ώρες»

Ο Δρούτσας όπως σημειώνει η αναφερόμενη αλβανική εφημερίδα τόνισε ότι το συμβάν ήταν απαράδεκτο και ότι η ελληνική κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή θα στηρίζει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και θα την προστατεύει από οποιαδήποτε απειλή.

«Όσον αφορά την μειονότητά μας στην Αλβανία, να πούμε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό και πιστεύουμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να τη διαφυλάττουμε», δήλωσε ο έλληνας υπουργός.

Η αλβανική εφημερίδα μάλιστα σημειώνει ότι ο Δρούτσας δέχθηκε κριτική από το δημοσιογράφο του ‘Sky’, Β. Λυριτζή ότι η Ελλάδα αντέδρασε μάλλον κρύα στην δολοφονία του ομογενούς και με χαμηλές αξιώσεις, ενώ η Αλβανία θα αντιδρούσε πολύ πιο σκληρά, αν είχε γίνει παρόμοιο περιστατικό με Αλβανό στην Ελλάδα.

«Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη» ήταν η απάντηση του Δρούτσα και συνέχισε: «ήταν ένα τραγικό γεγονός, τα αίτια αυτής της δολοφονίας δεν έχουν θέση στο σημερινό κόσμο και τονίσαμε από την αρχή για το απαράδεκτο του συμβάντος. Ακόμη και η αλβανική κυβέρνηση καταδίκασε το περιστατικό μέσω του πρωθυπουργού της χώρας».

Ο Δρούτσας ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αλβανική πλευρά ώστε τα πράγματα μέσω της δικαιοσύνης να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση, γράφει η «Μπαλκάν».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος