Βουλγαρία: Τιμητική διάκριση σε δήμαρχο που απαγόρευσε παρέλαση ομοφυλόφιλων


Αύγουστος 20, 2010.

Ο Δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Παζαρτζίκ, Τοντόρ Ποπόφ, καθώς και ο εισαγγελέας του γραφείου της Περιφερειακής Εισαγγελίας, Στέφαν Γιάνεφ, στην πόλη αυτή, θα λάβουν την υψηλότερη διάκριση της επισκοπής Φιλιππουπόλεως (Πλοβντίν) του Τάγματος των Αγίων Αποστόλων, όπως αποφάσισε το επισκοπικό συμβούλιο.

Η πρόταση βασίζεται κυρίως στην προσωπική απόφαση του Επισκόπου Νικολάου της Φιλιππουπόλεως, για την «αξιοπρεπή συμπεριφορά τους στην υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών και της προστασίας της ορθόδοξης ηθικής και δεοντολογίας, την ιερότητα του γάμου, της οικογένειας και του κράτους».

Πριν από δέκα ημέρες ο εισαγγελέας της πόλης έκανε έκκληση στους ομοφυλόφιλους να αποφύγουν τις δημόσιες εκδηλώσεις που έχουν αντικείμενο τον γενετήσιο προσανατολισμό καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια εκδήλωση της σεξουαλικότητας στο ίδιο επίπεδο όπως η Ζωοφιλία, η νεκροφιλία και η γεροντοφιλία που οδηγούν την κοινωνία σε προσανατολισμούς που αποκλίνουν από τον κύριο σκοπό της.

Ωστόσο το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του τοπικού εισαγγελέα.

Πριν από αυτά, ο Δήμος του Παζαρτζίκ απαγόρευσε παρέλαση των πούστηδων στο κέντρο της πόλης προτάσσοντας διάταγμα για τη δημόσια τάξη της πόλης που απαγορεύει την επίδειξη του σεξουαλικού προσανατολισμού σε δημόσιους χώρους.

Η επιτροπή, ωστόσο, της Προστασίας κατά των Διακρίσεων (КЗД) αποφάνθηκε ότι διατάξεις του είδους αυτού πρέπει να καταργηθούν.

Το επισκοπικό συμβούλιο της επισκοπής Φιλιππουπόλεως εξέτασε το θέμα σε ευρεία δημόσια συζήτηση, δηλαδή την παρέλαση των πούστηδων στην πόλη Παζαρτζίκ.

Μετά το πέρας του συμβουλίου η επισκοπή ανακοίνωσε ότι :

«Το επισκοπικό Συμβούλιο παρατηρεί με αμηχανία και θλίψη τη δημόσια κριτική κατά της δημοτικής αρχής του Παζαρτζίκ.

Το επισκοπικό συμβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να απαγορεύονται ανήθικα θεάματα μπροστά στα παιδιά που στρέφονται κατά του γάμου, της οικογένειας και των θεμελίων του κράτους, ο Δήμαρχος του Παζαρτζίκ ενήργησε ως ευσυνείδητος πολιτικός και καλός χριστιανός.

Σύμφωνα με τους βούλγαρους κληρικούς η μαζική κριτική που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της πόλης του Παζαρτζίκ και ο εισαγγελέας Stefan Yanev είναι άδικες και η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία στο πρόσωπο της επισκοπής της Φιλιππουπόλεως θα πρέπει να τους στηρίξει.

Όπως γράφει η βουλγαρική εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ η τελετή διάκρισης των δύο προαναφερομένων θα γίνει στο καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παζαρτζίκ στις 6 Σεπτεμβρίου του 2010.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος