Σερβία: Αγωγή σε αμερικάνικη εταιρία που εξόπλιζε με όπλα τους Κροάτες

Αύγουστος 19, 2010



Ομάδα Σέρβων από την Κροατία, αποφάσισε να ενάγει την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στον στρατιωτικό τομέα -Military Professional Resources Incorporated- ( – MPRI ) επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, η εταιρεία αυτή τροφοδοτούσε τους Κροάτες στρατιώτες με όπλα, τους εκπαίδευε και είχε καταρτίσει σχέδια για την κροατική στρατιωτική επιχείρηση «Θύελλα» σε βάρος των Σέρβων, το έτος 1995,- γράφει η ημερήσια εφημερίδα του Ζάγκρεμπ «Večernji list».

Προσθέτει , μάλιστα, ότι οι εισαγγελείς ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Σικάγου, ζητάνε αποζημίωση για αυτό, αρκετών δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Στην ίδια αγωγή αναφέρεται ότι στόχος της επιχείρησης «Θύελλα» αποτέλεσε η βίαια εκδίωξη των Σέρβων από την Κροατία, που ήταν εθνική μειονότητα σ’ αυτήν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η αγωγή αναφέρει ότι η εταιρεία MPRI, την οποία ίδρυσαν, το έτος 1987, οκτώ πρώην άνδρες του αμερικανικού στρατού, και το έτος 2000 την αγόρασε η εταιρεία L-3 Communications, υπήρξε μεσολαβητής στη σερβική γενοκτονία.

Η επιχείρηση «Θύελλα» ήταν η μεγαλύτερη χερσαία επίθεση στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε σαν συνέπεια το θάνατο και την απάνθρωπη μεταχείριση χιλιάδων άοπλων και αθώων Σέρβων που ζούσαν στην Κροατία από ανέκαθεν, καθώς και τη βίαια εκδίωξη πλέον των 250 χιλιάδων ιθαγενών Σέρβων από τα σπίτια τους, τη λεηλασία και την καταστροφή της περιουσίας τους, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής. Οι Σέρβοι της Κροατίας στο κείμενό τους αναφέρουν τις δηλώσεις του τότε Κροάτη υπουργού Άμυνας, Gojko Šušak, ο οποίος ανέφερε ότι στη συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας MPRI, τέλη του 1994, ο ίδιος σύναψε συμφωνητικό συνεργασίας ύψους μερικών εκατομμυρίων δολαρίων, εκφράζοντας την επιθυμία να εκδιώξει όλους τους Σέρβους από την κροατική περιοχή Κράινα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος