Βουλγαρική εφημερίδα: Σε καραντίνα βάζει η Γαλλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Αύγουστος 25, 2010

«Η Γαλλία ζητεί έκτακτη συνάντηση στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, των υπουργών Εσωτερικών του Βελγίου της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, για να συζητήσουν τη ‘μετανάστευση’ των Ρομά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας» γράφει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα «Σέγκα».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιέρ Λελούς, ανέφερε χθες στην εφημερίδα Le Figaro, ότι θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση, η απομόνωση της Βουλγαρίας και της Βουλγαρίας, περιορίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηκόων τους προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, μέχρι να λάβουν οι χώρες αυτές μια αποτελεσματική πολιτική για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Οι δύο ενδιαφερόμενες χώρες, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, δεν έχουν προσκληθεί στην συνάντηση αυτή.

«Η συνάντηση θα γίνει με φόντο το θερμό διάλογο, που ξεκίνησε στην Ευρώπη, σχετικά με την ‘εθελοντική’ επιστροφή και βοήθεια της Γαλλίας επί των Ρουμάνων και Βουλγάρων Ρομά», σημειώνει η εφημερίδα.

«Στηρίζουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες τους, διότι η ελεύθερη κυκλοφορία από μία χώρα σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρέχει και την υποχρέωση, στη Γαλλία, να διασφαλίσει την προστασία και την ενσωμάτωση αυτών των κατοίκων.

»Γίνεται μια περίεργη ερμηνεία των συμβάσεων και μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ορισμένες χώρες μπορούν να προσφέρουν μόνιμη προοπτική στη μετανάστευση των Ρομά. Και το βάρος πέφτει στις πιο πλούσιες χώρες για την ενσωμάτωσή τους. Δεν καταδικάζουμε σήμερα τους Ρομά, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Η γαλλική πολιτική για την απέλαση των Ρομά, υποστηρίζεται και από την Ιταλία, αλλά προκάλεσε εσωτερικές και διεθνείς επικρίσεις. Το Βατικανό και η Καθολική Εκκλησία τάχθηκαν κατά της γαλλικής πολιτικής. Προκάλεσε, επίσης, την αντίθεση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιτάχθηκε, ακόμη, και η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων καθώς και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος