Κοσσυφοπέδιο: Ανησυχία Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα Μοναστήρια




Αύγουστος 7, 2010.

Γκρατσάνισε.
Οι διεθνείς δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) είναι έτοιμες να μεταφέρουν την ευθύνη που έχουν για τη φύλαξη του Μοναστηριού της Gracanica στην (αλβανική) αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ θα διατηρήσει την ασφάλεια που παρέχει σε άλλα τρία μοναστήρια της περιοχής.

Στην απόφαση της KFOR διαφωνεί έντονα η Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία, η οποία δεν εμπιστεύεται την αστυνομία των κοσσοβάρων Αλβανών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η απόφαση της KFOR να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μονή της Gracanica έχει προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δια των εκπροσώπων της δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των ιερών αντικειμένων της Μονής του Κοσσυφοπεδίου».

Ο επίσκοπος Θεοδόσιος, εξάλλου, επεσήμανε ότι ούτε και ο σερβικός λαός του Κοσσυφοπεδίου δεν εμπιστεύεται την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και διευκρίνισε ότι η απόφασης της KFOR ελήφθη χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα, επίσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου της KFOR Μάικλ Κότινγ, η απόφαση αυτή ελήφθη τον Ιούλιο και θα εφαρμοστεί πρώτα στην Μονής της Gracanica.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004 οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είχαν επιφέρει τεράστιες καταστροφές στις ορθόδοξες μονές της περιοχής και διακόπηκαν οι σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με τις αρχές του Κοσσόβου.

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο Έλληνας επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Κοσσυφοπέδιο, ενεργεί επί του παρόντος ως παράγοντας διευκόλυνσης των συνομιλιών των δύο πλευρών.







Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος