Σερβία:"Εναντιωνόμαστε στην ανακήρυξη της απόσχισης της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου"

Αύγουστος 9, 2010




Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Vuk Jeremić, δήλωσε σήμερα, στη συνέντευξη για την Τηλεόραση CNN, ότι στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου οι Αρχές της Σερβίας εναντιώνονται στη μονόπλευρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αυτής της επαρχίας.
 «Το μοναδικό πράγμα στο οποίο εμείς λέμε ‘όχι’ είναι η μονόπλευρη ανακήρυξη της απόσχισης»,- είπε ο κ. Jeremić στη συνέντευξή του στο CNN.
Υπενθύμισε, μάλιστα, πως τα δύο τρίτα του κόσμου δεν αγαγνωρίζουν το Κόσσοβο σαν ανεξάρτητο κράτος.

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επεσήμανε ότι το καθεστώς αυτής της επαρχίας είναι αυτό το οποίο  προκαλεί διχασμούς, καθώς και ότι η εύρεση αποδεκτής και για τις δύο πλευρές λύσης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για το ξεπέρασμα των διαφορών.
 «Πρόκειται για ζήτημα το οποίο διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διχάζει τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί διχασμούς ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και ο μοναδικός τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η κατάσταση είναι η εύρεση κοινής και αποδεκτής λύσης»,- επισήμανε ο Γέρεμιτς.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους δε θα έπρεπε να αναγνωριστεί η μονόπλευρα ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ένα ζήτημα το οποίο είναι πρωτόγνωρο στη μέχρι σήμερα ιστορία των Ηνωμένων Εθνών.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος